ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почеле су пријаве за менторски програм “Креативна каријера” намењен матурантима средњих школа у Србији

Национална платформа Србија ствара покреће бесплатан менторски програм “Креативна каријера” намењен свим матурантима средњих школа у Србији који су заинтересовани за професионални развој у некој од области креативних индустрија – филм, музика, позориште, гејминг, анимација, фотографија.

Менторски програм, одржаће се од 1. фебруара до 31. марта 2024. године, док пријаве на програм трају до 31. децембра путем сајта srbijastvara.rs.  Током програма шест врхунских професионалаца из области креативних индустрија пружиће подршку и вођење матурантима, а све сесије биће одржане онлине.

Менторски програм реализује се у сарадњи са Факултетом драмских уметности у Београду, “Фабриком фотографа”, компанијама “Bassivity group” и “Sky music”, као и гејминг компанијом “Shosha games”.

Програм стиже као одговор на све већу потребу растућег сектора креативних индустрија за високообразованим кадром и профилима који недостају. У питању је најмлађи, а најбрже растући сектор у Србији, са доприносом БДП-у од око 6 одсто, који запошљава чак 45 одсто високообразованих младих људи између 20 и 45 година. Број запослених у сектору је у последњих пет година порастао за чак 37 одсто, док је укупна извоз креативних индустрија Србије повећан за невероватних 80 одсто.

Платформа Србија ствара, као део Кабинета председнице Владе Републике Србије,  континуирано и системски подржава развој креативног сектора у Србији, посебно обраћајући пажњу на формирање високообразованог кадра и то кроз све нивое формалног образовања.

У том контексту Министарство просвете je, уз подршку платформе „Србија ствара“, увело Специјализована одељења за ученике са посебним способностима за сценску и аудиовизуелну уметност у, до сада, девет гимназија широм Србије. Такође, уведен је и посебан студијски програм Визуелни ефекти, анимација и гејм арт на Факултету драмских уметности који ће образовати студенте за стварање у области анимације, визуелних ефеката, видео игара и интерактивних медија. Истовремено, оформљен је и постдипломски програм Мастер 4.0 који повезује свет технологије и свет уметности, а који је настао кроз блиску сарадњу државних универзитета у Београду и Крагујевцу и више од десет приватних компанија.

Национална платформа „Србија ствара/ Serbia creates“ је кровно, међуресорно тело Владе Републике Србије задужено за међународну промоцију Србије кроз извозни потенцијал из области креативних индустрија, иновација и економије засноване на знању. Србија ствара делује као национални бренд модерне Србије који афирмише савремене вредности – креативност, иновативност, знање и таленат. Платформа је део шире иницијативе председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, која је препознала значај и потенцијал економија заснованих на знању, како у контексту њиховог великог доприноса економском и друштвеном развоју Србије, тако и у контексту јачања угледа и имиџа Србије у свету.

Loading