ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почео електронски упис првака

Упис деце у први разред основне школе почео је данас широм Србије, али за разлику од претходних година, од ове године почео је са радом информациони систем еУпис који родитеље ослобађа обавезе да достављају извод из матичне књиге рођених детета и доказ о пребивалишту.

Тим поводом је у Основној школи „Јован Дучић“ на Новом Београду представљен нови информациони систем у присуству председнице Владе Ане Брнабић и министра просвете и државне управе Младена Шарчевића и Бранка Ружића.

Шарчевић је истакао да је електронски упис само део погодности које је дигитализација омогућила грађанима Србије, а превасходно родитељима.

Данас се уписују са два документа мање, а догодине вероватно и без потребе да доносе било какве документе. Верујем да ће лекарско уверење и потврда да су деца похађала обавезан предшколски програм моћи да се набаве од локалне самоуправе и Министарства здравља, рекао је Шарчевић.

Он је додао да су све школе добиле упутство како да врше упис.

Веома је важно и да у просвети радимо на изради јединственог информационог система који има много сегмената, од разних регистара, до уџбеника, истраживача и професора, па до електронског обрачуна плата. Циљ нам је да систем буде ефикасан и модеран и у служби ученика, родитеља и запослених у просвети и науци, закључио је Шарчевић.

Loading