ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почетак добре сарадње

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић разговарао је данас са амбасадором Албаније у Београду Иљиром Боћком.

На састанку је разговарано о сарадњи Србије и Албаније у области образовања и науке.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић је истакао да је Министарство посвећено унапређивању квалитета образовања националних мањина које живе на територији Републике Србије.

„Србиjа може да се похвали, jер jе jедна од малоброjних земаља у Eвропи коjа обезбеђуjе чак на осам jезика целокупно образовање на jезицима мањина“, навео је министар Шарчевић..

Министар је указао и на чињеницу да је Министарство потписало са представницима националних савета  Споразум о обезбеђивању недостаjућих уџбеника на матерњем језику у циљу пружања равноправног приступа образовању,  али да Национални савет Албанаца још увек није обезбедио преводиоце како би уџбеници за ученике коју наставу похађају на албанском језику били преведени.

Саговорници су се сагласили да је неопходно организовати састанак министара просвете две земље у најскорије време како би се потписао споразум о сарадњи у области образовања. Споразумом би било и регулисано питање превода уџбеника. Према речима министра Шарчевића, тим споразумом би било обухваћено и решавање питања образовања и српске заједнице у Албанији, „јер се на тај начин чува и национални идентитет“.

 

Loading