ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почетак пројекта АНТАРЕС

Потписивањем Споразума о финансирању и управљању пројектом изградње зграде Института БиоСенс и набавке научноистраживачке опреме званично је почела реализација пројекта АНТАРЕС, пројекта који кроз Хоризонт 2020 заједнички финансирају Европска комисија и Влада Републике Србије.

Пројекат је претходно представљен на Свечаној академији у Ректорату Универзитета у Новом Саду.  ”Данас је један од оних дана када човек може да се поноси. Данашњи дан значи да ускоро  почињемо са градњом центра који ће повезати ИТ сектор и пољопривреду”, рекао је министар Шарчевић на Свечаној академији и поручио да би подвиг  БиоСенс института требало да буде пример свима. И министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић истакла је задовољство што је управо пројекат из Србије освојио прво место на једном од најпрестижнијих позива Европске комисије. То је, каже, доказ да Србија има много тога да понуди Европи и свету.

Председник Владе АП Војводине Игор Мировић рекао је да су два кључна развојна сектора Војводине пољопривреда и ИТ сектор, а да ће њихово повезивање кроз донети много боље резултате. Да научна сарадња Европске уније и Србије траје дуги низ година подсетио је генерални директор за истраживања и иновације Европске комисије Роберт Јан Смитс. На Свечаној академији говорили су и амбасадор Европске уније у Србији Макјл Девенпорт, ректор Универзитета у Новом Саду Душан Николић, као и  Владимир Црнојевић, директор БиоСенс институт  и Весна Црнојевић, кординатор пројекта АНТАРЕС.

БиоСенс институт је освојио прво место у Европи у оквиру једног од најпрестижнијих позива Европске Комисије Хоризонт 2020-Тиминг, намењеног стварању Европских центара изврсности у научним истраживањима, њиховој примени и стварању иновација, а које ће обезбедити компетитивну позицију држава у глобалном ланцу вредности и стратешки их укључити на пут иновативног раста Европе. Пројекат АНТАРЕС је у конкуренцији од скоро 200 пројеката из целе Европе, у којима су учествовале најјаче Европске научноистраживачке институције као Универзитет Оксфорд, Кембриџ, Институт Макс Планк, Фраухофер и други, освојио је убедљиво прво место. Европска унија и Влада Србије уложиће у реализацију пројекта по 14 милиона евра. Уз отварање 150 радних места у науци, задржаће се најбољи млади људи и  стручњаци у земљи и привући најбољи истраживачи из иностранства. Кроз посебан програм подршке малим и средњим предузећима за повезивање ИТ сектора и пољопривреде, АНТАРЕС ће промовисати Србију као централну тачку истраживања и иновација целог региона.

Loading