ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почетак успостављања Националног модела студентске праксе

Радећи заједно са представницима градова и општина, привредним субјектима и академском заједницом, желимо да створимо одрживи модел студентске праксе, који ће нашим младима омогућити да још у току студија стекну прва практична радна искуства и тиме постану конкурентнији на тржишту рада, рекао је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић на отварању  првог Округлог стола поводом креирања Националног модела студентске праксе у оквиру пројекта под називом: „Мој град- мој избор- моја каријера“ .

Шарчевић је истакао да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја препознало  значај предузетничког образовања на свим образовним нивоима, од основног до високог образовања. Предузетничко образовање подразумева да студент уз стицање квалитетних теоријских знања, треба да добије шансу да стекне пословне и персоналне вештине, којима ће додатно унапредити своје компетенције, рекао је министар.

Саветник председнице Владе Вукашин Гроздић указао је да је стопа незапослености младих у Србији у другом кварталу ове године око 20 одсто, и да иако најнижа у последњих неколико година и даље је висока. Унапређење високог образовања и унапређење студентске праксе промениће слику Србије, рекао је Гроздић. Он је у име председнице Владе пожелео учесницима Округолог стола да кроз дијалог дођу до закључака који ће значајно унапредити квалитет високог образовања и позив компанијама да отворе своја врата за младе студенте.

Помоћница министра за стратешко планирање Габријела Грујић рекла је да креирање модела студенске праксе изискује изналажење одрживог и здравог односа између чинилаца који граде економију знања, нагласивши да иновације чине посредника између образовања и привреде. Да нема квалитетног образовања без сарадње образовних установа са привредом, порука је државног секретара Владимира Џамића. Он је подсетио да нови Закон о високом образовању акценат ставља на каријерно вођење и саветовање, студентску праксу и сарадњу високошколских установа и привредних субјеката.

Универзитет у Београду подржава намеру Министарства да се формира Национални  модел студентске праксе, рекао је ректор Владимир Бумбаширевић и посебно истакао програм БГ пракса који је почео 2010.године и који је омогућио студентима да практичне вештине стекну у јавним предузећима Београда. И менаџер Града  Београда Горан Весић истакао је значај БГ праксе као добар пример сарадње локалне самоуправе и универзитета. Он је најавио да ће заједно са Универзитетом иницирати да забрана запошљавања се не односи на студенте који долазе на праксу.

На значај конципирања Националног модела студентске праксе указала је и Урсула Лојбли, директорка Швајцарске агенције за развој и сарадњу, рекавши да је данас изузетно важно приближити свет образовања свету рада.

Након Београда Округли столови ће бити одржани  и у другим универзитетским центрима, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Новом Пазару. Циљ пројекта „ Мој град- мој избор- моја каријера“ , који заједнички реализују Министарство просвете, науке и технолошког развоја, Привредна комора Србије и Стална конференција градова и општина, јесте омогућавање студентима да своја прва практична радна искуства стекну у току студија и да истовремено усаврше своје пословне вештине и предузетничке компетенције.

Loading