ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почиње процес уписа у први разред

Министарство просвете обавештава родитеље, као и друге законске заступнике будућих ђака првака да је почео упис у први разред основне школе, који традиционално, као и сваке године, траје од почетка априла до краја маја.

Министар просвете Бранко Ружић пожелео је свим будућим првацима добродошлицу у школе, а родитељима поручио да су се Министарство просвете и Влада Србије потрудили да сам процес уписа олакшају тиме што је дигитализован. „Циљ је био да омогућимо родитељима да им фокус буде на деци и њиховој припреми, а не на прикупљању документације, уверења и слично”, поручио је Ружић и додао да је основно образовање обавезно и да у школама има довољно места за све прваке.

У први разред основне школе уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година. Упис у први разред за школску 2023/2024. годину, обавезан је за сву децу рођену у периоду од 1. марта 2016. године до 28. фебруара 2017. године, а за превремени упис могу се пријавити и деца рођена од 1. марта до 1. септембра 2017. године.

Родитељи, односно други законски заступници и ове године могу да закажу термин за тестирање и упис детета у први разред електронским путем на порталу еУправа покретањем услуге еЗаказивање. Ова услуга је доступна на српском, као и на језицима националних мањина и родитељ није у обавези да подноси ниједан документ, изузев извештаја лекара уколико је лекарски преглед обављен у приватној амбуланти.

Деца из осетљивих друштвених група могу да се упишу у школу, без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације, а са достављеним доказом о здравственом прегледу детета.

Школа је дужна да упише свако дете са подручја школе. Школа може да упише и дете са подручја друге школе, на захтев који родитељи подносе до 1. фебруара. Школа је дужна да обавести родитеља, односно другог законског заступника о одлуци по његовом захтеву за упис детета ван подручја школе до 30. априла текуће календарске године у којој се врши упис, након сагледавања расположивих капацитета, а у складу са просторним, кадровским и финансијским могућностима школе.

Више од 65 хиљада деце стасало је за упис у први разред основне школе у 2023/2024. години, што је незнатно више у односу на претходну годину. Број редовних матичних основних школа у образовном систему је 1148 основних школа.

 

Loading