ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Почиње упис деце у први разред

Упис деце у први разред основне школе за школску 2021/2022. годину почиње сутра, у четвртак, 1. априла 2021.

Родитељи  и ове године могу електронским путем да закажу термин за упис и тестирање детета у први разред основне школе, покретањем услуге еЗаказивање на Порталу еУправа, која је доступна од 22. марта.

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић изјавио је да родитељи више не морају да доносе документацију за упис, већ да та документа прибавља школа електронским путем.

На овај начин уштедели смо родитељима време и новац и пружили им потребну подршку у овом важном тренутку.  Већ прве недеље родитељи су заказали термин за око 14 одсто будућих првака“, рекао је министар Ружић.

Довољно је да родитељ електронски закаже термин, доведе дете у заказаном термину и да код себе има само личну карту. Сва потребна документа школа прибавља електронским путем – извод из матичне књиге рођених, уверење о пребивалишту, уверење о похађању припремног предшколског програма и потврду о обављеном лекарском прегледу, односно лекарско уверење. Уколико је преглед обављен код приватног лекара, потребно је да родитељ то уверење донесе у школу.

У први разред уписује се свако дете које до почетка школске године има најмање шест и по, а највише седам и по година. У школској 2021/22. години, упис у први разред обавезан је за сву децу рођену од 1. марта 2014. до 28. фебруара 2015. године.

Разговор са  дететом у школи обавља психолог, односно педагог школе  на матерњем језику детета, применом стандардних поступака и инструмената, препоручених од надлежног завода, односно  овлашћене стручне организације.

Према подацима Републичког завода за статистику, 66.864 деце стасало је за упис у први разред основне школе у 2021/2022. години, а званични подаци РЗС-а о обухвату деце биће доступни крајем априла 2021. године.

Упис ученика траје до 31. маја, с тим школе могу да врше упис и после тог датума.

Уколико родитељ има додатна питања у вези са заказивањем термина, може се обратити контакт центру Министарства просвете, науке и технолошког развоја на 011/73-505-57 од 8.00 до 15.00 часова.

 

Loading