ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Под покровитељством CERN-a, Међународни програм “MasterClasses – Hands on Particle Physics” и за средњошколце

Под покровитељством CERN-а и групе IPPOG (International Particle Physics Outreach Group), од 11. фебруара до 27. марта 2021. године одржаће се 17. међународни програм “MasterClasses – Hands on Particle Physics” (MC2021). У овом образовно-истраживачком програму прилику да учествују, у оквиру 225 научних институција, има око 13.000 ученика средњих школа из 60 земље широм света.

Овогодишњи програм MC2021 ће у Србији бити организован у виртуелном облику у времену од 09.30 до 17.00 часова:

19. марта од стране Департмана за физику Универзитета у Новом Саду и Института за физику Универзитета у Крагујевцу,

23. марта од стране Физичког факултета Универзитета у Београду и Департмана за физику Универзитета у Нишу.

Први део програма обухвата уводна излагања о теоријским и експерименталним аспектима елементарних честица и њихових интеракција. Други део програма се састоји од вежби које укључују анализу података и идентификацију честица на основу експерименталних догађаја евидентираних на експерименатима у CERN-у.

На крају дана, учесници ће имати прилику да учествују у видео-конференцији са научницима из CERN-а и учесницима овог програма из осталих института и универзитета из неколико земаља широм света код којих се истог дана организује МC2021.

Ученици посебно заинтересоване за физику се могу се пријавити за учешће online, на web страници програма http://cern.ch/serbia/masterclass/ најкасније до среде 17. марта 2021. године за учешће у програму који организују институције из Новог Сада и Крагујевца, односно до петка 19. марта 2021. године за учешће у програму који организују институције из Београда и Ниша.

Ученици који буду позвани да учествују у овом програму ће благовремено бити обавештени о техничким детаљима у вези са виртуелним приступом овом програму.

Loading