ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Подељени школски ранчеви и едукативни материјал ученицима „ОШ Бранко Пешић“ коју похађају и деца мигранти

Помоћник министра за предшколско и основно образовање Весна Недељковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар одбране Александар Вулин, амбасадор САД у Србији Кајл Рандолф Скот и комесар Владимир Цуцић посетили су Основну школу „Бранко Пешић“ у Земуну, коју похађају и деца мигранти. Том приликом, свим ученицима уручени су школски ранчеви и едукативна опрема.

Додељена едукативна опрема – две паметне табле, два пројектора, шест лаптоп рачунара и 130 школских ранчева, обезбеђена је кроз пројекат „Подршка формалном систему образовања у Србији у одговору на избегличку кризу“  који финансира амбасада САД у Републици Србији. Овај пројекат спроводи Дански савет за избеглице Србија у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, Министрством рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије и УНИЦЕФ-ом.

ОШ Бранко Пешић је заправо својим радом постала модел како треба да се ради, једна је од првих школа која је прихватила децу мигранте и пример је како  треба радити са најосетљивијим групама деце, рекла је Недељковић.

Министар Ђорђевић је истакао да ће Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања наставити да и у наредном периоду помаже деци мигрантима, као и свој деци у Србији и том приликом поручио ученицима да уживају у ђачком добу јер без обзира колико тешко оно било ипак је најлепше доба у животу.

Основна школа „Бранко Пешић“ је школа која је веома сензибилисана за рад са децом из осетљивих категорија чија су три наставника прошла обуку за тренере у прошлогодишњем пројекту те су били у улози тренера и ове године како би пренели своја искуства колегама из других школа .

Такође, ова школа је уписала највећи број деце избеглица у школској 2015/2016 години, тачније 70 деце избеглица је похађало наставу, а у школској 2016/2017. уписано је 47 деце избеглица, углавном малолетних миграната без пратње.

Loading