ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Подршка Аустрије дуалном образовању у Србији

Потписивањем Меморандума о сарадњи између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Привредне коморе Србије, Савезног министарства за Европу, интеграцију и спољне послове Републике Аустрије и Привредне коморе Аустрије, 09. фебруара 2016. и званично је потврђена подршка Републике Аустрије у развоју елемената дуалног образовања у средњем стручном образовању у Републици Србији.

Пројектом Имплементцијa елемената дуалног образовања у Србији успоставља се стратешко партнерство између ПКС, WKO и Advantage Austria, уз подршку ADA и иницијативе Go International, у увођењу и развоју концепта дуалног модела образовања. Предвиђено је да пројекат траје 4 године, а почетна фаза обухвата период од 1. маја 2016 – 30. априла 2017. године.

На основу резултата истраживања потреба домаћих и страних привредних субјеката у РС, идентификовна су  три занимања као погодна за дуално образовање:

➢ трговац,

➢ техничар логистике и шпедиције и

➢ службеник за банкарство и осигурање

За прво занимање за које се ученици школују према већ модернизованом наставном програму у оквиру пројекта са ГИЗ, радиће се на унапређењу практичне наставе. У реализацију практичне наставе биће укључени аустријски инвеститори у Србији као и српска предузећа. Пројекат је започео своју реализацију на територији Града Београда, а касније ће се активности проширити и на школе и компаније у другим градовима у Србији. Практична настава за овај профил почиње у фебруару 2017. године у компанијама Delhaise, DM drogerie markt, Универекспорт, Меркатор С и VIP Mobile за око 100 ђака. Реализоване су обуке за инструкторе у компанијама у циљу јачања њихових педагошко-дидактичких компетенција и упознавања са законском регулативом.

Што се тиче другог занимања, уз експертску подршку Аустрије припремљен је потпуно нови наставни план и програм, с обзиром да је ово нови образовни профил којег нема у понуди школа у Србији, а уписиваће га ученици у наредној 2017/2018 школској години. Курикулумом је предвиђено да ученици прве године проводе један дан у компанији, а друге, треће и четврте по 2 дана. Предвиђено је да се и за инструкторе у оквиру овог образовног профила организују обуке усмерене на јачање педагошко-дидактичких компетенција инструктора, као и оне посвећене законодавном делу који је релевантан за реализацију праксе. Биће припремљен и приручник за компаније и инструкторе у циљу лакше и квалитетније реализације практичне наставе и пружена помоћ у изради уговора који ће компаније потписивати са школом и појединачно са ученицима.

Четворогодишњим пројектом предвиђене су и активности усмерене на јачање капацитета ПКС у имплементацији елемената дуалног образовања. Све активности уважиће и биће у складу са већ оствареним добрим резултатима пројекта који је ГИЗ спровео у сарадњи са Министарством просвете РС.

Loading