ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Подршка дуалном образовању кроз пројекат „Подршка у развоју и успостављању Националног модела дуалног образовања“

Експерт за дуално образовање Урсула Ренолд боравила је у Србији у оквиру пројекта Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) „Подршка у развоју и успостављању Националног модела дуалног образовања“ којим Швајцарска системски подржава Министарство просвете, науке и технолошког развоја у области дуалног образовања.

Швајцарска експерткиња за дуално образовање заједно са својим тимом из Швајцарског економског института (KОФ) из Цириха и партнерима у Србији подржава развој квалитетног дуалног образовања у оквиру овог пројекта. Током њене посете од 22. до 25. октобра организовано је неколико догађаја и активности на којима се говорило о развоју дуалног образовања у Србији.

Урсула Ренолд се састала са председником Републике Србије Александром Вучићем са којим је разговарала о развоју дуалног образовања у Србији.

Она је похвалила представнике Министарства просвете, науке и технолошког развоја (МПНТР) и Привредне коморе Србије (ПKС) који заједно раде на имплементацији дуалног образовања, али је навела да су присутни и изазови на којима треба интензивно радити у наредном периоду како би се креирао одрживи систем дуалног образовања.

Састанку су присуствовали и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, амбасадор Швајцарске Филип Ге, представница Швајцарске канцеларије за сарадњу Приска Депнеринг и помоћница министра просвете Габријела Грујић.

Током боравка др Ренолд, Kомисија за развој и спровођење дуалног образовања коју је успоставила Влада Републике Србије је одржала своју 11. седницу.

Чланови поменуте Kомисије су, између осталог, на седници дискутовали о оснивању радних група које су предвиђене Мастер планом имплементације Закона о дуалном образовању које ће у наредном периоду радити на превазилажењу изазова који су препознати овим документом.

На седници је др Ренолд најавила да ће следеће године са својим тимом уз подршку националних партнера радити анализу трошкова и добити која има за циљ процену вредности улагања и добити од дуалног образовања за компаније које учествују у реализацији дуалног образовања. На седници је било  речи и о другим истраживачким активностима које треба да подрже креирање образовних политика које су засноване на подацима.

Урсула Ренолд и помоћница министра Габријела Грујић говориле су на конференцији о дуалном образовању коју је организовала Швајцарско – српска привредна комора „Дуално образовање: улога приватног сектора“.

Loading