ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Подршка иновацијама у Југоисточној Европи

На Факултету машинства и бродоградње у Загребу  04 и 05. јула 2018. године одржана је радионица “Спремност за улагања у иновацоне пројекте у Југоисточној Европи”. Радионицу је организовао Заједнички истраживачки центар Европске комисије у сарадњи са Факултетом машинства и бродоградње Универзитета у Загребу, Центром за трансфер технологија и Хрватском агенцијом за мала и средња предузећа, иновације и инвестиције ХАМАГ-БИКРО у циљу размене најбољих пракси на тему подршке иновационим пројектима. 

На Факултету машинства и бродоградње окупили су се доносиоци одлука за област научноистраживачке и иновационе делатности на државном и локалном ниову, представници академског, научноистраживачког, привредног сектора, центара за трансфер технологија, привредних комора, који су имали јединствену прилику да на дводневној радионици дискутују о релевантним програмима и финансијским инструментима подршке који треба да ојачају научноистраживачке капацитете земаља региона и учине да инвеститори уоче потенцијал за улагање у младе компаније.

Проблеми попут одлива талената, низак ниво улагања приватног сектора у истраживање и развој су проблем са којим се суочава читав регион. С тим у вези подизање нивоа иновативности је задатак и изазов свих друштвених актера, академске заједнице и приватног сектора, као и јачање регионалне сарадње и веће искоришћење фондова Европске уније.

Помоћници министра проф. др Виктор Недовић и др Саша Лазовић су у уводном делу радионице представили научно истраживачки и иновациони потенцијал Републике Србије,реформске процесе који су у току,  као и будуће кораке који ће унапредити национални екосистем. Поред тога имали су више билатералних састанака са представницима Еврпоске Комисије и држава из окружења.

Loading