ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Подршка истраживачима у Србији: обележен почетак програма за трансфер технологије

Комерцијализација резултата научних истраживања повезивањем истраживача на факултетима и институтима са приватним сектором, као и јачање центара за трансфер технологије на универзитетима у Србији главни су циљеви Програма за трансфер технологије (ТТФ) који је данас на скупу одржаном у Привредној комори Србије представљен стручној јавности.

Овај програм је део Пројекта подршке истраживању, иновацијама и трансферу технологије, вредном 6,9 милиона евра, који финансира Европска унија са 4,9 милиона евра из претприступних фондова (ИПА 2013), а суфинансирају Влада Републике Србије и домаћи приватни сектор са по милион евра. Овај пројекат спроводи Фонд за иновациону делатност у сарадњи са Светском банком.

„Претходни пројекат Фонда за иновациону делатност показао је да у Србији има иновативних предузетника који су у стању да пруже и производе и услуге са великом додатом вредношћу и за домаће и страно тржиште. Данас најављујемо нови пројекат Фонда који би требало да значајно ојача везе наших научно-истраживачких организација, пре свега високог образовања, са приватним сектором и привредом која се заснива на знању и високој технологији. Иновације су нешто што развијамо свакога дана. Да бисмо сви имали користи од њих, морамо да их препознамо и подржимо пре свега на институционалном нивоу“, рекао је др Срђан Вербић, министар просвете, науке и технолошког развоја отварајући скуп.

Програм ТТФ је пилот програм за подршку научно-истраживачкој заједници у Србији. Локалним центрима за трансфер технологије при универзитету у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, као и државним научно-истраживачким институтима он омогућава да за развој истраживања која имају комерцијални потенцијал нађу партнера у приватном сектору и своју иновацију изнесу на тржиште.

„Дугорочно опредељење Владе Србије за развој иновационог сектора, које сада укључује и финансирање, и активно повезивање истраживача из академских кругова са заинтересованим инвеститорима из приватног сектора, неопходни су услови за развој привреде засноване на знању, којој Србија тежи. Европска унија у томе подржава Владу и ресорно министарство. Као највећи донатор у Србији последњих 15 година, Европска унија и овим пројектом, и посебно Програмом ТТФ, наставља да доприноси стварању што бољих услова за истраживаче у Србији“, каже aмбасадор Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Централна канцеларија за трансфер технологије при Фонду за иновациону делатност, која спроводи Програм ТТФ, нуди услуге попут оцењивања технолошке и комерцијалне спремности иновације, подизање нивоа комерцијалне спремности финансирањем додатног развоја иновације у висини око ЕУР 10 000, дефинисање и спровођење стратегије за комерцијално искоришћавање иновације, и налажење комерцијалних партнера.

„Иновациони потенцијал у Србији је неспоран: кроз наше руке прошле су предходних година стотине иновативних пројеката. Али, недостаје институционални механизам који ће обезбедити да се те идеје развију и изнесу на тржиште, где добијају свој пун смисао. За то су потребна новчана средства која хронично недостају, али и стручна подршка у налажењу одговарајућег партнера из комерцијалног сектора, помоћ при заштити интелектуалне својине, добар пословни план… Све то, први пут на једном месту, сада могу да добију домаћи истраживачи захваљући Програму ТТФ“, каже Иван Ракоњац, в.д. директор Фонда за иновациону делатност.

О свим детаљима у вези са Програмом ТТФ заинтересовани се могу информисати на www.inovacionifond.rs/program-ttf

Loading