ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Подршка Министарства иновативном предузетништву

Научно технолошки парк у Београду данас је угостио представнике Министарства просвете, науке и технолошког развоја,  Републичког секретаријата за јавне политике, Фонда за иновациону делатност, представнике Светске  банке као и бројне сараднике  а поводом наставка Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја прошле године се у оквиру Програма сарадње науке и привреде, укључило и у суфинансирање иновативних пројеката, као партнер на послу са Европском унијом, издвајајући 1 милион евра из буџета за подршку пројектима у оквиру Програма сарадње науке и привреде.

Министарству је од ове године поверена одговорна улога у обезбеђивању даљих активности Фонда за иновациону делатност.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић  обратио се окупљенима и том приликом рекао да Министарство сарађује са 20 великих компанија и да износи које оне улажу нису више мали и да се они каналишу у пројекте као и да се нада већој сарадњи са великим компанијама које желе да помажу овакве пројекте.

„ Мислим да ћемо врло брзо моћи да издвојимо више средстава као Влада за овакве пројекте за наредну годину“ додао је Шарчевић.

Светска банка и Република Србија уговориле су зајам у износу од 89,5 милиона евра за финансирање Пројекта за унапређење конкурентности и запошљавања, који се спроводи од краја 2016, године до 30. јуна 2019. године.

Циљ пројекта је побољшање ефикасности и координације одабраних јавних програма ради ублажавања ограничења за конкурентност и стварање радних места, укључујући улагања и промоцију извоза, иновација, активне мере запошљавања, посредовање на тржишту рада.

Програм раног развоја намењен је приватним микро и малим предузећима који развијају технолошку иновацију за којом постоји потреба на тржишту док Програм суфинансирања иновација даје неопходну додатну потпору већ зрелим домаћим предузетницима да свој развој подигну на следећи степен и учврсте унапред своје позиције на тжишту. Кроз ове програме наставља се неопходна институционална подршка државе иновативном предузетништву.

Loading