ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Подршка Министарства Институту за ратарство и повртарство у Новом Саду

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас Институт за ратарство и повртарство у Новом Саду и истакао да је реч о бренду Србије и важном извозном производу.

Говорећи о раду ове научноистраживачке установе, Јан Туран, директор Института,  је рекао да се  установа финансира пре свега посредством тржишта, семенске производње, чак 95 одсто, док осталих 5 одсто чини пројектно финансирање од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја и покрајинског Сектретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност.  Покрајински сектретар Зоран Милошевић указао је да је рад Инситута за ратарство и повртарство путоказ за многе, јер они раде на примењеним истраживањима фокусираним на тржиште, и представљају бренд са огромним извовзним потенцијалном. Декан Пољопривредног факултета у Новом Саду Недељко Тица говорио је о вишедеценијској сарадњи  тог факултета и Института, са акцентом на сарадњи у области стручне праксе.

На састанку је од ресорног министасртва затражена подршка како би замљиште које Институт користи за семенску производњу било изузето од закупа на дужи рок, као и молба за подршку за стицање статуса институције од националног значаја. Министар је истакао развој овог Института веома важан и да ће Министарство дати максималну подршку.

Loading