ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Подршка помоћнику министра др Миловану Шувакову

Министар правде Селаковић: Држава ће санкционисати нападаче

Министар правде Никола Селаковић изјавио је данас да је апсолутно уверен да ће држава дати свој максимум да санкционише нападача на помоћника министра просвете, науке и технолошког развоја Милована Шувакова.

„Ово нису времена и ово није држава у којој овакве ствари смеју да се дешавају и да се толеришу. Ако се то дешава једном високом државном службенику на положају, шта онда може да мисли обичан грађанин“, упитао је Селаковић.

Он је, у расправи у Скупштини Србије, изразио уверење да ће држава спречити свако будуће такво понашање према сваком грађанину, а нарочито према онима који другим грађанима служе за пример.

Селаковић је казао да је јутрос дошло до напада на Шувакова, када је кренуо на посао, и да је то нешто што заслужује апсолутну осуду читаве јавности.

Министар је додао да је нападу на Шувакова претходило што је претходних дана врло пристојно и озбиљно говорио о неопходним реформама у области високог образовања.

Проф. др Дејан Поповић, председник Националног савета за високо образовање

Председник Националног савета за високо образовање Дејан Поповић истакао је да очекује да нападачи што пре буду приведени правди.

„Дошао је тренутак да академска јавност стане уз министарство и да овај случај буде што пре решен“, рекао је Поповић.

Ректорски колегијум Универзитета у Београду

Ректорски колегијум енергично осуђује бруталан напад на др Милована Шувакова и очекује од надлежних органа да овај напад у најкраћем року расветли и процесуира учиниоце.

Мисија и циљеви Универзитета у Београду су да обезбеди највише стандарде у високом образовању и научно-истраживачком раду и у

складу са тим снажно подржава све мере које надлежне институције у земљи спроводе у циљу унапређења квалитета високошколског образовања.

Ректорски колегијум осуђује сваки облик насиља и сматра да примена силе шаље поруку друштву да се свака врста конфликта може решавати насилним средствима, што је за Универзитет у Београду неприхватљиво.

СКОНУС најоштрије осуђује напад на Шувакова

Студентска конференција универзитета Србије (СКОНУС) најоштрије је осудила напад на помоћника министра просвете и технолошког развоја Милована Шувакова наводећи да је примена силе неприхватљива.

„Сматрамо да је примена силе порука друштву да се свака врста конфликта може решавати насилним путем, што је и за целокупно друштво и за академску заједницу наше земље апсолутно неприхватљиво“, наводи се у саопштењу тог највишег представничког тела студената Универзитета Србије.

СКОНУС осуђује сваки облик насиља у Србији, посебно онај у академској средини, који угрожава академске слободе, права и углед чланова академске заједнице, истиче се у саопштењу.

„Овај случај је само један од примера који доказују да је безбедносно стање у нашој земљи сваког дана све горе и да су слике насиља постале свакодневица нашег друштва“, наводи се у саопштењу и додаје да та организација очекује да ће ускоро бити откривени и најоштрије кажњени одговорни за овај „срамни атак“ на истакнутог члана академске заједнице.

МУП: Интензивна потрага за нападачима

Полиција интензивно трага за особама које су јутрос напале помоћника министра просвете Милована Шувакова, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Шувакова су јутрос на Вождовцу, напале две непознате особе које су му нанели повреде металном штанглом у пределу тела и главе, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је Шуваков збринут у Ургентном центру, „а да полиција предузима све мере и радње из своје надлежности и интензивно ради на расветлавању овог случаја.

Унија синдиката просветних радника: Оштро осуђујемо напад

Унија синдиката просветних радника Србије, оштро осуђује напад на помоћника министра просвете, науке и технолошког развоја, Милована Шувакова.

Уколико је овај инцидент повезан са радним местом  помоћника министра за високо образовање, то је још један показатељ неуређености српског школства, као и  велике несигурности свих који се у њему налазе

Насиље је недопустиво и крајње узнемирујуће. Оно никада није решење, већ извориште проблема. Господину Шувакову желимо брз

опоравак и надамо се да ће починиоци овог инцидента бити брзо пронађени и процесуирани.

Др Александар Богојевић, директор Института за физику: Вандалски напад

… Ово је напад на пријатеља, врсног истраживача и читав научни и образовни систем Србије. Ово је такође напад на Министарство за просвету, науку и технолошки развој у коме је др Шуваков тренутно ангажован као помоћник министра, али и на две изразито блиске институције које предводе наш научни систем, а са којима је Шуваков најчвршће асоциран: Институт за физику у коме је запослен и Истраживачка станицу Петница у којој је одрастао и са којом и даље тесно сарађује. Убеђен сам да је од кључне важности да покажемо јединствени фронт како у точкове реформског процеса

не буду стављени клипови. У петак 8. маја 2015. године Институт за физику требало је да уручи годишњу награду др Миловану Шувакову за допринос науци.

Покрет „Спасимо науку“ : Научна заједница огорчена због напада на колегу

Научна заједница окупљена у Покрету „Спасимо науку“ најоштрије осуђује напад на колегу др Милована Шувакова, оснивача овог покрета, прворазредног истраживача-физичара и једног од најактивнијих чланова и бораца за побољшање стања у научној заједници Србије.

„У последњих годину дана били смо сведоци неколико афера (плагијати диплома, предаторски часописи итд.) које су потресале сектор високог образовања и науке. Ове афере само су један од индикатора стања у високом образовању коме је неопходна хитна реформа. Формирање Сектора за развој и високо образовање, на чијем је челу др Шуваков, први је позитиван корак ка решавању проблема у овом сегменту образовања који је често запостављен, а од ког зависи будућност привреде, развоја и саме науке у нашој земљи. Бруталним нападом на др Милована Шувакова наука и високо образовање претрпели су велики ударац.“ – наводи се у саопштењу покрета. Покрет „Спасимо науку“ је у више наврата изражавао неслагање са потезима Министарства просвете, науке и технолошког развоја. „Овога пута пружамо снажну подршку колеги Шувакову. Сматрамо да проблеми морају и могу бити решени једино дијалогом, а никако насиљем. Очекујемо да јавност сазна ко су одговорна лица за криминални напад на истакнутог интелектуалца и врхунског научника“ – додаје се у саопштењу.

Проф. др Вера Дондур , председник Националног савета за науку и технолошки развој

Изражавам своје гнушање поводом немилог догађаја у коме је претучен помоћник министра др Милован Шуваков.

Изражавам свој протест против свих облика насиља и од државних органа захтевамо да починиоци и њихови налогодавци што пре буду пронађени и примерено кажњени.

др Јелена Беговић в.д. директора Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство

Сарадници Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство – Универзитет у Београду, најоштрије осуђују брутални и скандалозни напад на суграђанина, колегу, и помоћника министра просвете, науке итехнолошког развоја, др Милована Шувакова.

Овај напад је нажалост један у низу напада не само на науку и образовање, већ и на целокупну друштвену заједницу, слободу грађана као и на саму суштину постојања цивилизованог друштва.

Сваки вид насиља и притиска мора бити најстроже санкционисан од стране државних органа, како би се послала јасна порука да ово друштво не може да прихвати нити да толерише такав модел понашања.

Уз искрене наде и жеље да ће се колега Шуваков брзо опоравити и да ће овај немили догађај бити брзо и успешно разрешен.

Министар Стефановић: Полиција ће се максимално посветити откривању нападача на Шувакова

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је у петак, 8. маја 2015. године, да ће се полиција максимално посветити откривању нападачана помоћника министра просвете, науке и технолошког развоја Милована Шувакова.

Министар Стефановић јетокомскупштинскерасправерекао да због истраге не може да даје роковеи напоменуо да се МУП подједнако труди да открије нападе на било ког грађанина, као и на људе са јавним функцијама. „Када будемо имали нешто од резултата истраге са тиме ћемо изаћи у јавност“,поручио је министар унутрашњих послова.

Loading