ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Подршка Швајцарске дуалном образовању у Србији

Првог дана посете Швајцарској, министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић састао се у Берну са швајцарским министром привреде, образовања и истраживања Јоханом Шнајдер Аманом.  

Министри су истакли задовољство досадашњом сарадњом и констатовали да је дуално образовање модел који ученике чини запошљивим одмах по завршетку школовања. Представљајући Национални модел дуалног и предузетничког образовања и Закон о дуалном о образовању, министар Шарчевић је нагласио да је швајцарски систем био једна од полазних основа у формулисању модела дуалног образовања прилагођеног привреди и условима Србије.

Шарчевић и Шнајдер Аман су посебно истакли важност научне сарадње која је на високом нивоу. На састанку је указано на програм „Научна сарадња између источне Европе и Швајцарске“ у оквиру кога су од 2009. до 2016.године Швајцарска национална фонадација за науку и Агенција за развој и сарадњу финансирали више од 85 научних пројеката.

Шарчевић се, потом одвојено састао са државним секретаром за образовање, истраживање и иновације  Мауром Дел Амброђом и директором швајцарске Агенције за развој и сарадњу Мануелом Загером.

У наредном периоду швајцарска агенција ће уложити средстава у развој методологије за праћење и евалуацију дуалног образовања у Србији, као и промоцију овог вида образовања. У разговору са директором Загером, министар Шарчевић је захвалио на подршци, како финансијској тако и менторској.

Loading