ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Подршка талентованим ученицима – округли сто у Петници

У Истраживачкој станици Петница јуче је одржан округли сто на тему „Напредно научно образовање и непрекидна подршка надареним ученицима“.

Између осталих на панелу су говорили др Никола Танић, помоћник министра просвете науке и технолошког развоја у Сектору за основна

истраживања и развој научноистраживачких кадрова, Филип Баскин, некадашњи комесар ЕУ за истраживања, Тања Фридрих из Директората ЕУ за истраживања и иновације као и Вигор Мајић, директор Петнице.

Повод за округли сто су били зимски семинари за надарене ученике који се у 33. сезони одржавају у Петници, у контексту дефинисаних смерница ЕУ ка подршци младима да се баве науком, истраживањем и иновацијама.

Помоћник министра др Никола Танић је, говорећи у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја, објаснио на који начин држава препознаје и подржава младе таленте у науци, још током основних студија, а нарочито на докторским студијама и да ће наставити то да ради и убудуће.

Европска унија је препознала улагање у науку и образовање, као један од важних стратешких праваца развоја. Врло важан сегмент тога је представљање научних и технолошких достигнућа широкој јавности. Због тога је научно образовање и промоција науке један од важних стубова научне политике ЕУ. Врло је важно пратити и подржавати младе таленте од малих ногу,  јер богатство сутрашњице је оно што данас уложимо у младе.

Говорећи на почетку округлог стола директор ИС Петница Вигор Мајић поменуо је достигнућа оних који су у претходне три деценије прошли кроз програме у Петници, подвлачећи значај бриге о заинтересованим и мотивисаним младим људима, још од најранијег узраста.

Округли сто организован је у сарадњи са Иновационим центром „Теслианум“ који је Међународни дан енергетске ефикасности  обележио у ИС Петница. Овом приликом је јавно представљен Белов експеримент, експеримент у квантној-механици, чију поставку је лабораторијама Петнице донирао овај Иновациони центар.

„Жао ми је што као млад нисам имао прилику да долазим у институцију као што је Истраживачка станица Петница. Мени као физичару по основном образовању, и научнику, би то много значило у тим годинама. Уживајте у овим сјајним могућностима.“ – рекао је господин Баскин обраћајући се на крају посете Петници, полазницима тренутних програма у овој престижној институцији.

Loading