ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Подршка Владе Аустрије дуалном образовању у Србији

У фебруару 2016. године Себастијан Курц, тадашњи министар спољних послова Аустрије  потписао је Меморандум о разумевању у области сарадње у дуалном образовању са српским министром просвете, науке и технолошког развоја, председником Привредне коморе Србије Марком Чадежом и председником Привредне коморе Аустрије Кристофом Лајтлом.

Меоморандум је био основа за билатералну сарадњу између Србије и Аустрије.Почетна фаза (пилот пројекат) је финансиран од стране Аустријске развојне агенције (АДА) која припада Министарству спољних послова Аустрије. У октобру 2017. године АДА је обезбедила четворогодишњи пројекат у вредности од 1.800.000 евра у циљу подршке имплементацији новог Закона о дуалном образовању у Републици Србији.

У експозеу нове Владе Аустрије на челу са федералним канцеларом Себастијаном Курцом поменут је тансфер средстава за подршку дуалном образовању на Западном Балкану.

У коалиционом споразуму нове аустријске Владе је као један од приоритета наведена подршка подстицању и унапређењу дуалног образовања у региону Западног Балкана, у којем тренутно Србија има лидерску позицију (усвојен Закон о дуалном образовању и систем са 19 образовних профила, 2000 ученика, 60 средњих стручних школа и 200 компанија).

Loading