ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Ученици Зуботехничке школе одржали радионицу за децу из мигрантских породица о одржавању оралне хигијене

Ученици Зуботехничке школе су у оквиру едукативне радионице припремили представу у којој су на шаљив и занимљив начин, уз реквизите у облику зуба и четкице за зубе приближили деци и родитељима из прихватног центра Крњача правилно одржавање оралне хигијене. У зубарској амбуланти деци су пружене стоматолошке услуге прегедом зуба, а где је било потребно, урађено је и снимање зуба. У топлој и подржавајућој атмосфери током реализације ове пројектне активности, деци су подељени пакетићи са прибором за одржавање оралне хигијене.     

Ова активност одржана је у оквиру пројекта „Подржимо здрав осмех“ који додатно афирмише толеранцију, равноправност и дијалог међу нашим ученицима. Руководећи се премисом да је одговорно учешће у демократском друштву једна од важних задатака образовања, у  Зуботехничкој школи се промовише инклузивно и демократско образовање кроз наставу и учење и ваннаставне активности. Пројекат такође има за циљ да одговори на потребе миграната и тражилаца азила у превенцији и очувању оралног здравља.

Овај пројекат се реализује уз подршку Министарства просвете науке и технолошког развоја и Међународне организације за миграције ИОМ, а у оквиру програма „Подршка систему управљања миграцијама у Србији – Побољшање капацитета за прихват, унапређивање услуга заштите и приступа образовању“.  Програм се састоји из два дела –  едукативне радионице за децу и родитеље о важности  превентивних, адекватних мера за очување оралног здравља  и пружање стоматолошких услуга за децу.

Поздрављајући учеснике радионице др Снежана Вуковић, шефица Одсека за људска и мањинска права у образовању, нагласила је да Министарство просвете пуну пажњу посвећује формалном образовању деце миграната, уз подршку деци, родитељима и наставницима да се носе са стресом који носе миграције. Ова активност представља део те подршка и повезује породице деце миграната са Србијом која је пријатељ-домаћин.

Директор школе Томислав Алавања, истакао је да се овим пројектним активностима подстиче и развија волонтерски дух код ученика и унапређују стручне компетенције из области асистирања стоматологу код деце.  

У данашњој акцији је учествовало 20-торо родитеља и деце, а у наредном периоду ће Зуботехничка школа наставити са организацијом и укључивањем укупно 100 деце и њихових родитеља.

 

 

Loading