ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Подстицање демократске културе у школама

Конференција поводом пројекта „Подстицање демократске културе у школама“ одржана је данас у хотелу Метропол Палаце у Београду а у организацији  Министарства просвете , науке и технолошког развоја у сарадњи са Саветом Европе и Европском унијом .

Пројекат укључује 20 основних, средњих, као и школе које образују  децу и ученике са сметњама у развоју из свих крајева Србије, а које су се обавезале да измене своју наставну праксу, унапреде примену антидискриминаторних принципа  заснованих  на  нашим националним стандардима, али и моделима Савета Европе.

Државна секретарка у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Анамарија Вичек истакла је да су школе које су укључене у пројекат биране на основу исказане професионалности и посвећености у развоју демократске културе у школи и том приликом нагласила да демократска култура у школама не постоји као предмет али може бити део сваког предмета појединачно.

Пројекат „ Подстицање демократске културе“ реализује се у оквиру ширег програма Европске уније и Савета Европе „Хоризонтал Фацилити за западни Балкан и Турску“, а један од примарних циљева  је упознавање  школа и других главних партнера на пројекту са моделом компетенција за демократску културу који је развио Савет Европе.

Учесници конференције разговарали су  о развоју демократије и људских права у школама те су том приликом поделили најбоља искуства у процесу инклузивног образовања, као и  моделе како да укључе децу у наставу и ваннаставне активности.

На конференцији су такође разматрани начини за увођење антидискриминаторних мера као и оснаживање капацитета школа за отклањање предрасуда, дискриминаторског понашања према рањивим групама .

Loading