ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Похвале Аустрије за резултате увођења дуалног образовања у Србији

Увођење образовног профила трговац и практична настава по дуалном моделу у пет компанија резултат је сарадње Министарства просвете Србије, Привредне коморе Србије, Министарства спољних послова Аустрије и Привредне коморе Аустрије. Ученици првог разреда Трговачке школе у Београду знање и вештине већ стичу кроз праксу у Максију, ДМ, Универекспорту, Меркатору и ВИП-у, а у плану је увођење и других образовних профила у различитим секторима.

Габријела Грујић, саветница министра просвете указала је да се кроз дуални систем знатно унапређује квалитет знања заснованог на компетенцијама. „Деца квалитетно образовање могу да стекну кроз сарадњу са компанијама и кроз учење на раду да стичу радну етику, способност и одговорност“,  рекла је Грујић. Од аустријских партнера очекује да у наредном периоду помогну у едукацији наших наставника који ће добити улогу координатора, како би кроз формално образовање обезбедили квалитет функционалног образовања.

Представник Министарства спољних послова Аустрије Антон Мајер, који се четири деценије бави питањима образовања и дуалног образовања, нагласио је да оно што је са српским партнерима остварено у оквиру развојне подршке до сада нигде није у тој мери реализовано. Подсећа да је за Аустрију Србија веома важна како у спољнополитичком тако и у економском погледу. Да би дуално образовање успело неопходно је да сви сарађују, а посебно да се укључе предузетници, сматра Мајер.

„Показујемо резултате из дана у дан и веома је битно што ученици имају могућност да практични део будућег занимања уче у фирмама“, рекао је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Дуално образовање важно је за предузећа, привреду, предузетнике, младе људе, рекла је Марта Шулц,  потпредседница Привредне коморе Аустрије наводећи да се кроз тај вид едукације унапређује конкурентност на међународном тржишту. У Аустрији дуални систем образовања има дугу традицију, додала је Шулц, која је власница хотела у Аустрији и сваке године има најмање 40 ученика на пракси. Аустрија, како је објаснила, шест од десет евра зарађује извозом захваљујући квалитетним производима, што омогућава добро обучена радна снага. “Са више од 100 ђака у трговини српски модел је већ успешан”, оценила је Шулц и најавила да ће Аустрија и даље подржавати Србију у примени дуалног образовања.

У фебруару прошле године потписан је Меморандум о сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије, Привредне коморе Србије, Савезног министарства за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије и Привредне коморе Аустрије, чиме је и званично потврђена аустријска подршка развоју дуалног образовања у средњим школама у Србији. Свих 120 ученика првог разреда образовног профила Трговац Трговачке школе у Београду учење на раду обављају  у компанијама Делез (Макси), ДМ, Универекспорт, Меркатор и ВИП Мобиле.

Делегација Привредне коморе Аустрије и председник ПКС обишли су филијалу мобилног оператера ВИП у центру Београда, где је на обуци пет ученика.

Loading