ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Полагањем теста из српског, односно матерњег језика почео завршни испит

Први потпредседник Владе Србије и министар просвете, науке технолошког развоја Бранко Ружић пожелео је данас свим ученицима који полажу тест из српског, односно матерњег језика у оквиру завршног испита  пуно успеха и да упишу жељену школу.

Министар је ученицима поручио да средњим школама има довољно места и да нема разлога за бригу.

Потребно је само да се фокусирате и да пажљиво и полако без брзоплетости решавате тестове који су пред вама“, поручио је Ружић малим матурантима.

Он је претходно обишао скенинг центар у Основној школи „Гаврило Принцип“ у Земуну и увериo се да је све спремно за овогодишњи завршни испит.

Министар је подсетио и да су сви тестови јуче довезени уз пратњу полиције  до 31 пункта а потом и дистрибуирани школама

Заиста је све спремно. Направили смо једну синергију свих надлежних институција и актера у овом процесу. Сарађујемо са Министарством унутрашњих послова и Поштом Србије, као и ресорним заводима. Имамо 1247 основних школа,  око 12000 наставника прегледача и још око 12.000 дежурних наставника и око 1.700 супервизора“, навео је Ружић.

Он је нагласио и да се епидемиолошке мере поштују.

Стручним упутством дефинисан је број ученика и дежурних наставника за време полагања тестова. У учионици може да буде највише до 12 ученика и два дежурна наставника, а школе које имају до 50 ученика осмог разреда могу да организују полагање завршног испита и у фискултурним салама“, објаснио је министар.

Завршни испит полаже више од 68.000 ученика. Они ће тест из математике полагати у четвртак, 24. јуна, а комбиновани тест у петак 25. јуна.

Loading