ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Положен камен темељац за изградњу института Биосенс

У Новом Саду данас је положен камен темељац за изградњу нове зграде Института Биосенс, који је означен као Европски центар изврсности.

Данашњим чином постављања камена темељца за изградњу зграде Биосенса, који је досад био подстанар у згради Ректората Универзитета у Новом Саду, постављен је темељ за даљи научни напредак Србије и даље позиционирање наше земље на иновационој мапи света„, навела је председница Владе Србије Владе Ане Брнабић.

Брнабић је истакла да је почетак изградње зграде тог института уједно и ширење слике о Србији као земље која може да понуди иновације, памет и рад.

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић истакао је да се богата научна традиција Србије заснива на пионирским остварењима истакнутих појединаца који обележавају светску историју сазнања, а који су потекли са наших простора – Никола Тесла, Михајло Пупин, Милутин Миланковић….

Данас идемо путем којим су нас они усмерили, то је пут науке која је у служби развоја цивилизације, науке која је у служби човека. Данас почињемо изградњу зграде Института БиоСенс, који ће са осталих 66 института у Србији чинити мрежу и базу идеја, знања, искуства који ће, уверен сам свету донети много”, рекао је министар Ружић.

Он је истакао да ћемо уз отварање око 150 нових радних места у науци, задржати најбоље младе стручњаке у земљи и привући најбоље истраживаче из иностранства.

Србија ће бити промовисана као централна тачка истраживања и иновација целог региона, а БиоСенс као један од водећих европских научноистраживачких института посвећен савременим примењеним и тржишно-оријентисаним истраживањима у области пољопривреде и хране”, рекао је Ружић.

Комплетна зграда Института Биосенс финансираће се преко пројекта „Антарес“, вредног 28 милиона евра, од чега 14 милиона евра представљају бесповратна средства ЕУ из програма Хоризонт 2020 и 14 милиона евра је национално суфинансирање, обезбеђено од стране Владе Републике Србије.

Нови дом европског центра изврсности простираће се на скоро 7.000 квадратних метара простора.

Loading