ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Положен камен темељац за изградњу новог вртића у Лаћарку

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић положио је данас  камен темељ за изградњу новог вртића у Лаћарку, код Сремске Митровице.

Изградња вртића у Лаћарку обавља се у оквиру пројекта „Инклузивно предшколско васпитање и образовање“ средствима из кредита Светске банке.

Ово је кредит од 50 милиона евра, а ово је први пројекат који креће из тог циклуса“, рекао је министар Шарчевић.  

Министар је објаснио да пројекат има три целине – градњу објеката за шта је предвиђено 36 милиона евра, док су други делови пројекта односе на обуке васпитача и на нови план и програм под називом „Године узлета“.

Циљ је да се укључи све већи број деце и да рано образовање добије другачију форму у Србији“, рекао је он и оценио да је нови програм „Године узлета“, један од три најбоља предшколска програма у Европи.

Министар је истакао да је предшколски програм „Године узлета“, почео прошле године као пилот пројекат у одређеном броју вртића, те да ће у наредне две године бити организоване обуке за око 12.000 васпитача  

Заменица градоначелника Сремске Митровице Светлана Миловановић, рекла је да поред изградње новог објекта  предвиђена и реконструкција старог објекта вртића „Чуперак“, који се налазио у монтажном објекту изграђеном 1974. године. Она се захвала министру Шарчевићу, Министарству просвете, науке и технолошког развоја, како и Светској банци на улагањима какао би се проширили капацитети предшколске установе и укинуле листе чекања.

Полагању камену темељца присуствовао је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић.

Loading