ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Помоћница министра Снежана Вуковић представила националну читанку “Ризница” у Првој основној школи у Ваљеву

Помоћница министра просвете др Снежана Вуковић посетила је Прву основну школу у Ваљеву и са ученицима првог и другог разреда разговарала о националној читанци “Ризница”.

Она је изјавила да је национална читанка новина у нашем систему од ове школске године и путем ње подстиче осећање поноса и љубави према својој земљи кроз упознавање са основним вредностима, историјом, културом и идентитетом, али и промовишу вредности које желимо да имамо у друштву, а то су толеранција, поштовање, емпатија, као и све породичне вредности.

Помоћница министра је појаснила не постоји засебан предмет који се бави Националном читанком.

Основна замисао Националне читанке је упућивање ученика на неговање традиционалних вредности, кроз песме и приче о матерњем језику, култури и наслеђу, сопственог и народа других народности и вероисповести који живе у Србији, као и ширем окружењу и целом свету, наглашава др Снежана Вуковић, помоћник министра просвете“, рекла је она и нагласила да се Национална читанка користи за различите предмете и један је од алата за развијања међупредметних компетенције ученика“, рекла је Вуковићка.

Школска управа Ваљево је поделила 7.606 Националних читанки за ученике првог и другог разреда за Колубарски и за Мачански округ, од тога у Колубарском округу је подељено 2.827, а у Ваљеву 1.521 читанка, навела је начелница Школске управе др Зорица Јоцић и нагласила да су сви ученици првог и другог разреда основне школе у Републици Србији, као и њихови учитељи добили Националну читанку.

Осим квалитетних текстова, читанка има и добро развијену методичко-дидактичку апаратуру, разна питања, разне задатке који децу воде кроз цео тај процес. Наставници су ти који су компетентни да садржаје из националне читанке повезу са садржајима из других предмета. Циљ свега тога је развијање личног и националног идентитета сваког ученика и сваког од нас, неговање и чување српског језика, али и језика националних мањина, очување српске, али и светске културне баштине и низа тога што има национална читанка”, констатовала је др Јоцић.

Учитељи Прве основне школе у Ваљеву, Катарина Ћосић и Драган Вилотић, припремили су са ученицима огледни час на коме су применили неке од садржаја Националне читанке и реализовали га у приству помоћнице министра, начелнице Школске управе др Зорице Јоцић и директорке Прве основне школе Милеве Мојић.

Национална читанка представља нешто што може да се искористи када се реализају одређени тематски дани, јер основна сврха је да се уради то међупредметно повезивање, да се једна иста тема обради кроз различите предмете, а Национална читанка пружа ту могућнос”, навела је директрорка Прве основне школе Милева Мојић и најавила да им је план да се на крају полугодишта спроведе истраживање колико се користила и како Национална читанка у овој ваљевској школи.

Loading