ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Помоћница министра у Новом Пазару уочи завршног испита

Помоћница министра Весна Недељковић изјавила је данас у Новом Пазару да ће Министарство просвете, науке и технолошког развоја наредне године финансирати изградњу једног вртића у том граду и помоћи изградњу школе пошто локална самоуправа обезбеди адекватну парцелу.

 Она је након састанка са градоначелником Новог Пазара Нихатом Бишевцем рекла да је циљ Министарства просвете, науке и технолошког развоја да обезбеди свим ученицима у Србији да имају једнаке услове образовања, без обзира у ком граду живе.

 По речима градоначелника Новог Пазара, велики проблем представља недостатак простора због кога се настава у четири градске основне школе одвија у три смене.

Примарни циљ нам је да растеретимо школу ‘Вук Караџић’. Имамо обећање из Министарства просвете да ће нам помоћи да изградимо школу у њеној близини, чим локална самоуправа обезбеди адекватну локацију. Тренутно смо у потрази и преговарамо о условима куповине парцеле, казао је Бишевац.

 Помоћница министра је након састанка са представницима локалне самоуправе разговарала са директорима основних школа из Новог Пазара о организацији полагања завршног испита за ученике осмих разреда.

 Директорима смо предочили јасне услове под којима дјаци морају полагати завршни испит. Ти услови морају бити исти у свим градовима, не сме се десити да се негде, уз помоћ одраслих, преписује, а да негде деца поштено полажу. Нећемо дозволити варање, казала је Весна Недељковић.

 Након уочених неправилности током прошлогодишње „мале“ матуре, министар просвете Младен Шарчевић предложио је смену директора 11 основних школа у Новом Пазару, али су његове препоруке игнорисали школски одбори.

 То су прошле године била упозорења, али ове године неће бити преговарања са директорима уколико утврдимо неправилности приликом полагања завршних испита, рекла је помоћница министра.

 Новопазарске школе у којима су прошле године утврдјене неправилности су „Братство“, „Авдо Медједовић“, „Ћамил Сијарић“, „Десанка Максимовић“, „Халифа бин Заид Ал Нахјан“, „Јошаница“, „Јован Јовановић Змај“, „Меша Селимовић“, „Рифат Бурџевић Тршо“, „Стефан Немања“ и „Вук Караџић“.

Loading