ЋИРИЛИЦА | LATINICA

ПОПУНИТЕ АНКЕТУ: Учење српског језика у иностранству

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова спроводе онлајн анкету међу представницима дијаспоре о учењу српског језика у иностранству. Ова анкета је представља почетак низа активности у процесу унапређења учења српског језика и ћириличног писма у иностранству.

Упитници, који се налазе на порталу еУправе Републике Србије, на интернету ће бити доступни до краја априла 2015. године. Циљ је да се утврди у којој мери су родитељи у дијаспори заинтересовани да своју децу упишу у школе допунске наставе српског језика и да ли би евентуално учествовали у трошковима рада школа.

УПИТНИК ЗА ШКОЛЕ је намењен школама, организацијама, удружењима, неформалним групама и појединцима који организују било какав облик наставе српског језика у иностранству. Подаци ће бити коришћени за подршку развоју комуникације Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону са циљем стицања увида у потребе организатора наставе и пружања подршке наставном процесу. Упитник је доступан на ОВОМ ЛИНКУ.

УПИТНИК ЗА РОДИТЕЉЕ је намењен грађанима српског порекла који живе у иностранству и желе да њихова деца уче српски језик у оквиру допунске наставе коју организује Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Циљ Упитника јесте сагледавање потребе за организовањем оваквог облика образовања и васпитања, унапређивање рада школа у иностранству и уређење мреже школа у којима се настава реализује. Подаци ће бити коришћени само за потребе Министарства просвете, науке и технолошког развоја и за обавештавање родитеља о организацији ове наставе. Упитник је доступан на ОВОМ ЛИНКУ.

У досадашњем систему оваквом додатном наставом обухваћено је око 4000 ученика из осам земаља, а више од половине њих живи у Швајцарској и Немачкој.

Из Буџета Републике Србије годишње се у те сврхе издвоји 123 милиона динара, а наставу изводи укупно 44 наставника.

Из ових података јасно је да је досадашња пракса била неефикасна и да је расподела неравномерна. Истовремено, у Министарство просвете, науке и технолошког развоја редовно стижу захтеви за отварање нових група и у другим државама, због чега је донета одлука да се промени модел организовања наставе и иностранству као и да се повећа обухват ученика.

Из ових разлога, анкета је веома важна и апелујемо да је сви заинтересовани попуне. Након анализе података прикупљених анкетирањем, биће направљен план за следећи циклус наставе. Кроз партиципацију родитеља, веће ангажовање хонорарних наставника који већ имају пребивалиште у земљи домаћину, као и захваљујући онлајн алатима за учење, очекујемо да ће квалитет и обухват наставе бити знатно повећан.

Loading