ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Посета делегације Србије Европској организацији за нуклеарно истраживање (CERN)

Делегација Републике Србије коју предводе премијерка Србије Ана Брнабић и министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић током боравка у Женеви од 10 до 12. септембра, посетиће Европску организацију за нуклеарно истраживање CERN.

Делегација у којој се налази и државни секретар министарства просвете проф. др Владимир Поповић посетиће два велика детектора судара честица, где се одвијају најважнији експерименти – ЦМС и АТЛАС и састати се са српским истраживачима који раде на овим експериментима.

ЦЕРН је највећа лабораторија за физику елементарних честица на свету, са неколико акцелератора честица, од којих је највећи кружни ЛХЦ (Велики хардонски сударач), чија је дужина 27 километара и простире се испод француско-швајцарске границе у Женеви.

ЦЕРН је основан 1954. године, а међу потписницама 12 европских држава оснивача налазила се и бивша Федеративна Народна Република Југославија.

Данас ЦЕРН има 22 сталне државе чланице из Европе, и у њему је запослено 2.500 научника, а широм света има 12.000 сарадника.

Србија је придружена чланица, тренутно једина из региона, а очекује се да ће до краја године добити сагласност Савета ЦЕРН-а да постане и пуноправни члан.

Тренутно је у ЦЕРН-у регистровано 85 истраживача из Србије, међу којима су и студенти докторских и мастер студија који студирају на факултетима у Србији.

Loading