ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Посета Институту за физику БУ

Делегација Министарства просвете, науке и технолошког развоја, коју су чинили државни секретар проф. др Владимир Поповић и помоћници министра проф. др Виктор Недовић и др Никола Танић посетила је 11. априла о.г. једну од наших најзначајнијих научних институција – Институт за физику Универзитета у Београду. Домаћин посете били су др Александар Богојевић, директор Института, са сарадницима, као и академик Ђорђе Шијачки, председник Управног одбора.

Након разговора у кабинету директора, где су представљени изванредни резултати које је Институт остварио у последње две године, делегација МПНТР је посетила новоформирану јединицу – Иновациони центар Института за физику. Након тога је уследио обилазак четири Центра изузетних вредности: 1. Чврсто стање (академик Зоран Поповић); 2. Плазма (академик Зоран Петровић); 3. Комплексни системи (др Антун Балаж); 4. Фотоника (академик Бранислав Јеленковић).

У парковском комплексу који се налази поред Дунава, а припада Институту, др Богојевић и проф. др Поповић су засадили једно дрво, као знак сећања, али и као знак вере у још успешнију сарадњу у будућности. У пријатном амбијенту уследио је радни ручак руководства Института и делегације Министарства, током кога су се водили неформални разговори о пројектном циклусу, институционалном финансирању, политици запошљавања младих, проблемима у одржавању капиталне опреме. На крају посете су договорени конкретни потези у наредном периоду на линији Министарство-Институт, а који треба да воде додатном повећању свих капацитета Института за физику.

Loading