ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Посета истраживачко развојном институту Лола

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас  Лола институт у Београду и разговарао са руководством  истраживачког развојног института о потенцијалима за тржишно пословање и допринос технолошком развоју Србије.

Након обиласка инсититута и презентације потенцијала и праваца развоја инсититута министар Шарчевић је рекао да само добра индустрија доноси сигуран и предвидљив напредак једној земљи, а да Лола има потенцијале да буде конкурентна на тржишту.

Настојимо да са привредом остваримо интензивну сарадњу у сврхе технолошког развоја. Лола има потенцијале да као привредни инсититут буде конкуретна на тржишту, рекао је министар.

Председник Скупштине института др Мирко Коматина је нагласио да је Лола потребна  науци, привреди и Србији, како због модернизације капиталних машина за потребе ЕПС-а и одбрамбене индустрије, коју може обављати једино овај институт, тако и због чињенице да  је реч о једином инситуту у Србији који изводи динамичка испитивања хидро и термо агрегата и који кроз сарадњу са Машинским факултетом  може пројектовати, произвести и пустити у рад постројење мале хидроелектране, по систему кључ у руке.

Заједно можемо учити да институт буде центар за развој нових производних  технологија и области обновљивих извора енергијe, рекао је Коматина.

Проф. др Владимир Поповић, државни секретар рекао је да су у току завршне процедуре за нови пројектни циклус и да је намера Министарства да задржи у систему све важне истраживаче.

Свесни смо да ако један институт престане да постоји тешко да ћемо други направити, рекао је Поповић.

Састанку су присуствовали и др Саша Стојановић, помоћник министра за технолошки развој, чланови Скупштине и Научног већа Лола института.

Loading