ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Посета швајцарског експерта за дуално образовање Урсуле Ренолдс

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић данас се састала са министром просвете, науке и технолошког развоја, Младеном Шарчевићем, председником Привредне коморе Србије Марком Чадежом, шефом Одељења за истраживање образовних система Швајцарског економског института (КОФ), др Урсулом Ренолдс, а поводом давања експертске подршке у развоју Закона о дуалном образовању и могућностима његове успешне имплементације у наредном периоду. Састанку су присуствовали и страни донатори из Швајцарске, Аустрије и Немачке.

Током састанка се разговарало о јединственом концепту релевантних партнера у вези са Законом о дуалном образовању као и усаглашавању ставова. Закључак и предлог од кључног значаја по препоруци др Урсуле Ренолд је да у Закон о дуалном образовању треба унети члан о транзиционом периоду 5 до 10 година, током којег би се континуирано вршила анализа ризика и предузимале потребне корекције у циљу израде квалитетног законодавног оквира.

Саветница министра за дуално образовање , Габријела Грујић, директорка центра за едукацију Привредне коморе Србије Мирјана Ковачевић и заменица директорке Јелена Јаковљевић  имале су  прилику да у току рада Летње школе о дуалном образовању одржаној у Швајцарској у организацији Center for the Economics and Management of Education and Training Systems (CEMETS) представе Нацрт закона о дуалном образовању у Србији.  Том приликом су размењена искуства као и примери добре праксе са свим представницима осам земаља које су учествовале у овом програму.

Швајцарски амбасадор Филип Ге уприличио је у својој резиденцији пријем поводом посете др Урсуле Ренолд и том приликом је исказао захвалност што нас је посетио један од највећих експерата у области дуалног образовања. Ово је био и повод да се састану сви релевантни партнери који су између осталих учествовали у креирању Нацрта закона о дуалном образовању и који су до сада давали подршку имплементацији дуалног система образовања у Србији.

Loading