ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Постигнут договор са студентима

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић  разговарао је данас са представницима студената из студентских домова у Београду. На састанку одржаном у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, министар Шарчевић је истакао да је са студентима постигнут договор.  

Договорили смо се да студентски домови неће прекидати са радом и да студенти  остану у студентским домовима током лета. Студенти  када заврше обавезе могу самовољно да иду кући, а  они који имају обавезе да остану, рекао је министар, додајући да  ће се проценити да ли је реч о 10, 15 или 20 одсто студената.

Студенти су у разговору са министром изнели четири захтева, а један се односио на додатни испитни рок за све студенте у августу, као и да се омогући посебно додатни рок за студенте који су пропустили испите, јер су били заражени вирусом корона.

Према речима министра, Министарство је упутило препоруку Конференцији универзитета Србије (КОНУС) да се омогући још један додати испитни рок у августу.

Министар  Шарчевић је потврдио и да ће мензе и ресторани у студентским домовима радити до 20. јула, а да ће се од  20. до 28. јула омогућити рад дежурних студентских ресторана, што је био један од четири захтева студената.

Један од захтева студента је и да се студентима омогући да у августу плаћају бенецифирану цену станарине, уместо економске, коју иначе плаћају у том месецу.

Министар  Шарчевић је навео да према тренутној процени ни то неће бити проблем, али да је то “техничко питање“ и да је остављен рок од два дана како би надлежне службе направиле финансијску процену.

Министар је поновио да  у студентским домовима није букнула зараза, као што је то представљено, да је проблем настао због неспоразума око броја заражених студената у домовима и ван домова, али да је Министарство обавестило врх државе и друге надлежене институције да је ситуација под контролом и да студенти могу имају да успешно заврше јунско-јулски рок.

На питање новинара како ће обезбеђени епидемиолошки услови за останак студената у домовима, министар је рекао  да је Министарство данас обавестило Кризни штаб да су капацитети ученичког дома „Стеван Чоловић“’ за изолацију студената позитивних на корона вирус недовољни и да је Ученички дом „Јелица Миловановић“, који је у непосредној близини Студентске поликлинике, спреман да прими Ковид позитивне студенте.

Loading