ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Постигнута сагласност у вези са свим захтевима студената

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић са сарадницима разговарао је данас са председником СКОНУС-а Миланом Петковићем и делегацијом коју је предводио о захтевима СКОНУС- у оквиру у кампање коју су покренули „Потпиши за 10“ . На састанку одржаном у Министарству просвете, науке и технолошког развоја постигнута је сагласност у вези са свим захтевима студената.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја предложило је Нацрт измена и допуна Закона о високом образовању, а којим се прихвата предлог студената да број испитних рокова одређују самосталне високошколске установе у договору са студентским парламентима, што даје могућност да студенти имају више испитних рокова него сада.  Такође, договорено је и да се изменама и допунама Закона о високом образовању регулише и статус продужене године, као и да граница за буџет и даље остане 48 бодова.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја остало је при ставу и није дало сагласност за повећавање школарина и подсетило је на законску одредбу да факултети омогуће транспарентност, као и увид у структуру школарина студентима и јавности. Mинистарство је у потпуности подржало захтев студената за увођење система интегрисаних петогодишњих студија за образовање наставника, што је у складу са Стратегијом развоја образовања до 2020. године, а што ће бити регулисано и новим Законом о високом образовању.

Министарство је формирало и Радну групу за израду Нацрта закона о студентском организовању, у чијој изради ће учествовати и представници студената.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је посебно поздравило актуелну иницијативу студената за Измене и допуне Закона о високом образовању, којим ће се омогућити благовремено решавање студентских захтева, као и несметан рад на изради новог закона о високом образовању.

Такође, Министарство је планом рада за ову годину, предвидело рад на изради закона о националном оквиру квалификација, што је такође био један од захтева студената, у чијој изради ће такође, учествовати и студенти.

Систем праведнијег финансирања високог образовања, предвиђен Стратегијом, омогућиће већу приступачност високог образовања социјално угроженим студентима.

Састанку су осим министра Вербића и председника СКОНУС-а Петковића, присуствовали и државни секретар проф. др Зорана Лужанин, помоћни министра др Милован Шуваков, као и Небојша Алексић, потпредседник СКОНУС-а, Миливоје Ћорић, председник Студентског парламента Универзитета у Београду, Милан Савић, члан Националног савета за високо образовање из реда студената и представник Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, Недељко Мишић, председник Студентског парламента Универзитета у Крагујевцу и заменик председника СКОНУС-а, и Игор Граић, председник Студентског парламента Универзитета у Новом Саду.

Loading