ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потенцијали за дуално образовање у Пријепољу и Прибоју

Министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић посетио је данас четири образовно васпитне установе у Пријепољу и Прибоју и разговарао са председницима тих општина.  

У разговору са представницима локалне самоуправе Пријепоља министар Шарчевић је истакао да су  два кључна приоритета Министарства у овом тренутку, нови закони и припрема за нове наставне планове и програме. ”Ове године смо због информатике, предузетништва и спорта редизајнирали пети разред, али то је само почетак. Нови наставни планови и програми на три нивоа, први и пети основне, и први средње школе, следе од 2018.године. Сада интензивно радимо на припреми тих планова”, појаснио је министар и додао да се паралелно ради на дигитализацији система, великој матури, форми гимназија и многим другим сегментима реформи. Драгољуб Зиндовић, председник општине Пријепоље указао је на изражену миграцију и настојање локалне самоуправе да младе образоване људе врати из велики градова и задржи их у Пријепољу. ”Свесни смо значаја образовања и надамо се да ћете успети у намерама да реформишете систем”, рекао је Зиндовић.

Након састанка министар је посетио Техничку школу Пријепоље у којој ће наредне школске године ученици имати прилику да похађају редизајнирани профил модни кројач. Састанку у школи присуствовали су представници компанија текстилне индустрије  које су заинтересоване за сардњу са школом кроз дуално образовање. Том приликом саветница министра Габријела Грујић похвалила је интензивни контакт и истакла да је 12 компанија из региона заинтересовано да сарађује са образовним системом. ”Пре осам месеци затекли смо 18 школа у систему дуалног и предузетничког образовања, данас имамо око 100. Управо је то чињеница која најбоље говори колико смо одговорно и озбиљно приступили задатку. Подигли смо систем и сада јасно да је дуално и предузетничко образовање будућност Србије.

Дуално образовање била је и тема састанка са председником општине Прибој и разлог посете Машинско електротехничкој школи. Током састанака Лазар Рвовић, председник општине Прибој рекао је да се размишља о идеји да се не стипендирају само најбољи ученици већ и они који би уписивали дефицитарна занимања. Рвовић је истакао да Влада Републике Србије и локална самоуправа улажу много напора у привреди опоравак општине и  случај ФАП и  да је важно да се обезбеде услови да опоравак привреде прати и развој образовања.

Миленко Томановић, директор Машинско електротехничке школе гиворећи о некада успешној школи која је образовала квалитетне кадрове за привреду из Прибоја и региона, нагласио је да број ученика из годину у годину опада и да је уместо некадашњих 30 сада у школи 16 одељења. „Упркос томе квалитет наставе није опао, напротив, улагали смо кроз разне пројекте у опрему како би деца имала одговорајуће знање. Па смо спремни да пратимо узлазну путању привреде”, рекао је Томановић.

Министар Шарчевић се током посете Пријепољу и Прибоју упознао са условима рада и успесима ученика ОШ ”Мирослав Стиковић” и ОШ ”Десанка Максимовић”.

Loading