ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Анекс Меморандума о разумевању о полагању испита за стицање дипломе из немачког језика

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчвић и амбасадор Републике Немачке у Републици Србији Аксел Дитман потписали су данас Анекс Меморандума  о разумевању о полагању испита и стицању дипломе из немачког језика Конференције министара културе покрајина у СР Немачкој у школама у Републици Србији.

Меморандум је потписан 7. децембра 2012. године и њиме је најпре било укључено 16 школа (15 гимназија и и једна основна школа). Број школа се сваке године шири тако да се Анексом 1 за циклус полагања у 2017. години, листа школа из којих су се ученици пријавили за полагање ДСД испита повећава на 27, и то у: Београду, Чачку, Инђији, Јагодини, Кикинди, Краљеву, Лесковцу, Нишу, Новом Саду, Сремској Митровици, Сремским Карловцима, Сомбору, Суботици, Ужицу, Зајечару и Зрењанину.

Из основних и средњих школа у Републици Србији званично је пријављено 682 ученика за полагање ДСД испита у 2017. години. Учествовање пријављених ученика на испиту одобрила је Стална конференција министара културе покрајина у СР Немачкој. Испит се полаже 9. марта 2017. године.

Новим Анексом 1 иницијалног Меморандума, поред средњих, укључено је и доста основних школа које би требало да припремају ученике за полагање вишег, Б2/Ц1 нивоа из немачког језика, у гимназијама/средњим школама.

Реч је  о међународно признатим дипломама које омогућавају нашој деци да бесплатно полажу и стекну дипломе које ће им користити за даљи рад или будуће школовање у Немачкој. После енглеског, немачки језик је последњих година најпопуларнији страни језик у основним и средњим школама у Србији. Учи га око 156.000 ученика.

Loading