ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Меморандум о разумевању у образовању између Филолошког факултета из Београда и Факултета страних језика из Тиране

Меморандум о разумевању у образовању између Факултета страних језика Универзитета у Тирани и Филолошког факултета Универзитета у Београду потписан је данас у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Констатујући важност образовања у националном развоју и вредност међународне сарадње и дијалога о политици у образовању Меморандум су потписали в. д. декана Филолошког факултета проф. др Љиљана Марковић и декан Факултета страних језика из Тиране проф. др Артур Сула.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, истакао је да је потписивање Меморандума између два факултета важан корак у правцу наставака сарадње две земље у области образовања и науке, те да су образовање и наука компоненте које повезују људе.

Подржали смо и помогли да ова два факултета сарађују. Следећи корак је сарадња Универзитета у Београду и Универзитета у Тирани. Почетком месеца потписаћемо и Меморандум са ресорним Министарством из Албаније, јер желимо да подстакнемо и сарадњу у области науке, навео је министар Шарчевић. 

Он је госте из Албаније упознао са системом образовања и васпитања у Републици Србији и навео да је Министарство обезбедило уџбенике за ученике у Србији који похађају наставу на албанском језику.     

Потписивање Меморандума, према речима в.д. декана Филолошког факултета проф. др Љиљане Марковић, отвара и нове могућности сарадње и на основним, мастер и докторским студијама.

Заједничке конференције, комисије за докторате и часописе, скупови који ће заједнички организовати, избор лектора за српски језик у Тирани само су неке од активности које ће се реализовати након потписивања овог Меморандума, рекла је Марковић.      

Декан Факултета страних језика из Тиране проф. др Артур Сула навео је да сада постоји  вишеструка могућност сарадње са факултетима у Београду, те да не постоје ни препреке за сарадњу на нивоу универзитета.

Први корак након потписивања овог Меморандума је да се обнови настава српског језика на факултету у Тирани, изјавио је проф. др Сула.

Он је рекао да се сада отварају велике могућности за студенте из Тиране и Београда и да ће сарадња допринети већем приближавању младих нараштаја.

Надам се да ће студенти који буду долазили у Београд, али и у Тирану дати свој допринос тој сарадњи, не смо у научном смислу, већ и у приватном и друштвеном контексту, закључио је Сула.

 

Loading