ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Меморандум о сарадњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Олимпијског комитета Србије

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Олимпијски комитет Србије потписали су данас Меморандум и сарадњи у циљу заједничког спровођења програма „Олимпијског образовања“ за ученике основних школа у Србији.

Меморандум су потписали први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић.

Министар Ружић је изразио задовољство, јер ће на основу данас потписаног Меморандума ученици основних школа у Србији имати прилику да реализују пројекат „Олимпијског образовања“, чији је циљ да их додатно едукује о узајамном поштовању и пријатељству у спорту.

„У нашем образовно-васпитном систему већ је истакнут значај физичког и здравственог васпитања, а неизоставни сегмент овог предмета је и олимпијско образовање. Током целог школовања ради се на подизању свести о значају спорта и важности здравља и здравог начина живота“, рекао је министар Ружић.

Такође , како је нагласио,  Стратегија развоја образовања и васпитања у Републици Србији до 2030. године, школски спорт је издвојила као један од својих стратешких приоритета.

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић рекао је да је срећан што је Министарство просвете, науке и технолошког развоја препознало значај овог пројекта и што ће заједничким снагама у новој школској години кроз различите програме промовисати и ширити олимпијску идеју и њене универзалне вредности које су више него икад неопходне за изградњу бољег и хуманијег друштва.

Потписивању је присуствовао и освајач сребрне медаље са Олимпијских игара у Токију, стрелац Дамир Микец.

„Спорт нас учи правим вредностима, да поштујемо једни друге, да играмо фер, да водимо здрав живот, да уживамо у ономе што радимо и да будемо најбоља верзија себе. Пријатељство, поштовање и изузетност су вредности које треба сваки појединац да усвоји и да живи у складу са њима“, рекао је Микец.

Након потписивање Меморандума, организована је радионица „Олимпијска прича“ за ученике нижих разреда ОШ „Kраљ Александар И“, док су ученици старијих разреда учествовали на „Олимпијској трибини“. Гост на „Олимпијској трибини“ био је управо Дамир Микец. Kроз ове две радионице, ученици су имали прилике да се ближе упознају са програмом олимпијског образовања.

Примарни циљеви олимпијског образовања су формирање моралног карактера, узајамно поштовање које подразумева фер-плеј и недискриминацију по било којој основи, поезија, музика и уметност повезане са спортом, одрживост и заштита животне средине, физичка активност и промоција здравог начина живота.

Програм „Олимпијско образовање“ ће се реализовати за три старосна узраста почев од школске 2022/2023. године.

Loading