ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Посебан колективни уговор (ПКУ) за високо образовања

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и представници Синдиката образовања Србије Дејан Мицковић  и Синдиката високог образовања Србије Драгана Латковић потписали су данас у Београду Посебан колективни уговор (ПКУ) за високо образовање.

Министар Шарчевић оценио је да ће потписивање овог Посебног колективног уговора помоћи да се запослени осећају сигурније.

Он је навео да са постоји добра сарадња министарства и представника синдиката када је реч о стратешким циљевима у систему образовања.

Радимо заједно у ширем смислу на областима у вези са Стратегијом образовања и васпитања до 2030. године и Акционом плану за наредних пет година. Такође, радимо на Закону о финансирању високог образовања, рекао је Шарчевић на конференцији за новинаре у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Он је навео да ће и даље приоритет ресорног министарства бити квалитет образовања, као и да ће се наставити улагања у инфраструктуру на високом образовању.

Представница Синдиката високог образовања Србије Драгана Латковић оценила је да је потписивање Посебног колективног уговора за високо образовање од великог значаја.

Мислим да ћемо њиме заштити запослене у високом образовању. Оно што је веома значајно је да ми у Министарству просвете видимо партнера што се тиче свих питања. Отворених питања има и њих ћемо решавати у ходу, казала је она.

Дејан Мицковић из Синдиката образовања Србије истакао је да се овим ПКУ дају већа права у односу на Закон о раду за све запослене у високом образовању, а не само за чланове синдиката.Он је додао и да су преговори о ПКУ трајали више од четири године.

Овако дуг период преговарања је последица неразумевања из неких других министарстава, навео је он и захвалио министру просвете и ресорном министарству на доброј сарадњи.

Loading