ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Програм о научно-технолошкој сарадњи са Италијом

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и амбасадор Републике Италије у Србији Карло Ло Кашо потписали су данас Програм о научно-технолошкој сарадњи којим је договорено суфинансирање заједничких истраживачких пројеката.

Министар и амбасадор су се сагласили да је, за билатералне односе и привреду две земље, веома важно да се подржи и побољша сарадња у смислу размене научника и истраживача на пројектима од заједничког интереса.

Шарчевић је истакао да Република Србија и Министарство просвете придају велики значај развоју науке, због чега се у скупштинској процедури управо налази Закон о Фонду за науку.

Желимо да у финансирање науке укључимо и друга министарства, али и привреду и људе који заинтересовани за одређене доприносе науке. Формирањем новог фонда стварамо велики буџет за науку чији ће циљ бити покретање новог пројектног циклуса већ у току 2019., рекао је Шарчевић.

Министар је додао и да је у науку укључен и подмладак тако што су у систем науке уведени нови истраживачи, односно докторанти и људи до 30 година, који су тиме добили прво запослење.

Шарчевић је указао и на чињеницу да Министарство просвете има веома добру сарадњу са Италијанском привредном комором кроз систем дуалног образовања.

Амбасадор Италије Карло Ло Кашо рекао је да је потписивање Програма о сарадњи веома значајна ствар.

Од свих италијанских амбасада, од Берлина до Москве, једино у Београду имамо аташеа за науку. То није случајност. Научна сарадња у Србији је управо таквог интензитета и потенцијала да је аташе овде постављен управо из тог разлога, закључио је амбасадор.

Loading