ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Програм сарадње са Црном Гором у области науке и технологије

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и министар науке Црне Горе проф. др Сања Влаховић потписали су Програм сарадње између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарства науке Црне Горе у областима науке и технологије.

Програм сарадње је потписан у настојању да се развије и унапреди постојећа научна и технолошка сарадња две земље, а посебно сарадња између

научноистраживачких установа преко суфинансирања заједничких пројеката.

Договорено је да обе стране сваке друге године до 20. априла објаве конкурс за пријаву двогодишњих заједничких научноистраживачких пројеката, док ће Мешовити српско-црногорски комитет одлучивати о броју пројеката који ће у текућем периоду бити финансијски подржани, и то оних који се већ финансирају као национални пројекти.

Код избора пројеката предност ће имати области: пољопривреда и храна, медицина и здравље људи, одрживи развој, енергија, информационе и комуникационе технологије, нови материјали, производи и услуге, културна баштина, као и друге научноистраживачке области.

Програм сарадње између Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Министарства науке Црне Горе потписан је на маргинама Министарске конференције о Регионалној стратегији истраживања и развоја за иновације Западног Балкана – WИСЕ, која се у периоду од 17. до 18. септембра 2015. године одржава у Сплиту, Република Хрватска.

Loading