ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан протокол о сарадњи Министарства и Самоуправе Срба у Мађарској

Министар просвете, науке и технолошког развоја др Срђан Вербић и директорка Самоуправе Срба у Мађарској потписали су данас протокол о сарадњи Министарства и Самоуправе Срба у Мађарској чији је циљ сарадња наставника две земље и усавршавање настваника школе „Никола Тесла” у Будимпешти

Протокол је потписан након што су наставници српског забавишта, основне школе, гимназије и ђачког дома „Никола Тесла” из Будимпеште током петодневног боравка у Београду посетили школе и присуствовали часовима, а у склопу њиховог стручног усавршавања.

„Ово представља добар пример како стручно усавршавање наставника може да превазилази националне границе, а циљ је да пробудимо и освежимо сарадњу са наставницима који предају на српском језику у другим земљама”, рекао је министар Вербић.

Он је навео и да су уџбеници које користе наставници који предају на мађарском у Србији и српском у Мађарској сасвим задовољавајућег квалитета, али да би „у сарадњи националних издавача могли да буду још бољи”.

Директорка „Николе Тесле” у Будимпешти Јованка Ластић казала је да су наставници искористили што је у Мађарској јесењи распуст да обиђу обданишта, присуствују часовима у основним и средњим школама и да би „оно што уоче да је добро могли да примене у школама у Мађарској”. „Никола Тесла” има два дома, две основне школе, два забавишта и једну гиманзију, што је укупно око 426 ђака, а осим наставника те школе било је и представника школа из Ловре, Батање и Деске, као и српског забавишта из Сегедина.

Loading