ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Протокол о сарадњи Министарства културе и Министарства просвете

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић и потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић потписале су данас на Сајму образовања и наставних средстава Протокол о сарадњи два министарства, у  циљу да култура буде у већој мери доступна младима, као и да се унапреде и имплементирају дигитални мултимедијални културни водичи, апликације, платформе и друга мултимедијална решења из области културе и уметности као помоћно наставно средство.

Након пописивања Протокола на штанду Министарства просвете Ђукић Дејановић је рекла да је Србија држава чије је културно наслеђе изузетно богато и да је култура одувек била важан део процеса образовања.

Важно је да сви у систему образовања, не само деца основних и средњих школа, већ и сви наставници,  учитељи и  родитељи посвете већу пажњу културним догађајима, нашој традицији, историји, нашим вредностима и нашој уметности, јер онај ко у оквиру образовања и васпитања  стекне одређен систем вредности из ове сфере, може добро да препозна квалитет у свим областима“, изјавила је министарка просвете.

Подсетила је и да Влада Републике Србије негује мултисекторски приступ и да је овај Протокол наставак досадашње добре сарадње два министарства.

Министарка културе Маја Гојковић је појаснила да је Завод за проучавање културног развитка у последњих десетак  година извршио бројна истраживања у основним и средњим школама на тему културне партиципације младих – ученика и тинејџера као и о томе колико су  учитељи, наставници и професори заинтересовани за такав облик практичне наставе. Указала је да према истраживању, највећу предност имају библиотеке,  док је ученицима највећа непознаница рад архива.

За мене би било велико задовољство да сарадња два министарства мотивише наставнике и професоре да доводе ученике у установе културе. Разговараћу и дати задатак свим републичким установама културе да предложе одређене програме за све узрасте ученика, од првог основне до почетка студија. Након што републичке установе културе предложе конкретне програме видећемо са министарком просвете да ли су адекватни“, додала је Гојковић.

Гојковић је напоменула да истраживања могу да помогну примени добре праксе европских земаља и најавила да ће предложити да на следећем Сајму образовања буде организована промоција републичких установа културе које би ученицима преставиле програме које имају како би се са њима заинтересовани ученици и упознали.

Loading