ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан протокол о сарадњи Министaрствa просвете и Министaрства унутрашње и спољне трговине

Министарка просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић и министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић потписали су данас у Београду Меморандум о сарадњи два министарства.

Министарка рекла је да ће овај Протокол  омогућити да се ученици кроз различите активности у школи још боље упознају са правима потрошача и начинима како да та права заштите.

Заједнички циљ је наставак  континуираног образовања ученика о овој теми, а у складу са Стратегијом заштите потрошача до 2024. године. Различите теме из домена заштите потрошача реализоваће се, почев од текуће школске године, у свим основним и средњим школама, кроз предавања наставника, разредних старешина, стручних сарадника, али и гостујућих предавача из различитих институција и струковних удружења“, навела је она.

Ђукић Дејановић је навела да је Министарство просвете донело Решење да програм стручног усавршавања за запослене у образовању добија статус програма од јавног интереса под називом „Програм обука наставника у области заштите потрошача“.

Она је рекла да је реализација овог програма већ  започела на платформи за онлајн учење и да јој могу приступити сви заинтересовани наставници основних и средњих школа.

У периоду од септембра ове године више од 4.000 наставника из основних школа и средњих школа  приступило је обуци која обрађује различите теме, као што су – увод у заштиту потрошача, гаранција и приговор, заштита потрошача у области пружања услуга,  туристичко путовање и права путника.

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић рекао је да су два министарства, заједно са Заводом за унапређивање образовања и васпитања, у двогодишњем периоду посвећено радили на увођењу заштите потрошача у програм наставе.

Рапидан раст куповина путем интернета, утицај инфлуенсера на избор младих, доступност информација и садржаја који се емитују на различитим каналима – све то заједно чини да млади одрастају у сталном приступу дигиталним алатима који утичу на њихову културу и социјализацију. Имајући ово у виду, Министарство је кроз стратешке планове поставило као приоритетну меру обезбеђивање континуиране едукације деце школског узраста о правима потрошача“, изјавио је министар.

 

Loading