ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан протокол о сарадњи о реализацији пројекта „Џудо за све“

Протокол о сарадњи о реализацији програма „Џудо за све“ на основу кога ће бити обезбеђена опрема за девет школа у Србији и накнада за тренере потписали су данас у Београду министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, министар омладине и спорта Вања Удовичић и председник Управног одбора Џудо савеза Србије Милован Братић.

Потписници тог протокола су и Олимпијски комитет Србије и Светска џудо федерација.

Министар Шарчевић изразио је данас задовољство што је Светска џудо федерација решила да помогне развој спорта у школи у Србији и што су обезбеђена средства за набавку струњача и кимона, као и за накнаде за тренере.

Савез је определио да три школе буду из Војводине, две из Београда, у овом првом налету, као и четири у централној Србији. На сваке две године број школа се дуплира и укупна бонус који ми овим уговором стичемо је негде око 250.000 евра, казао је он новинарима након потписивања уговора.

Према Шарчевићевим речима, важно је да деца стичу спортске и одбранбене вештине.

Министар је оценио да је ово добар пример сарадње министарстава са спортским савезима.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је да је најбољи начин да се омасови спорт да се „повећа база деце у систему спорта кроз систем школе и образовања“.

Наша тенденција је да вратимо један период старог времена где су нама професори физичке културе били најбољи селектори и други родитељи…Сам нико од нас не може да уради велика дела. Заједно можемо много, казао је он.

Удовичић је рекао да је за четири године Влада Србије направила стратешко опредељење да је школа база нашег спорта.

Он је рекао да је увећан број деце у систему школског спорта са 120.000 на 165.000, као и да је реконструисан велики број сала и донирана различита спортска опрема школама.

Председник Управног одбора Џудо савеза Србије Милован Братић казао је да Џудо савез своје капацитете и контакте ставља на располагање свој деци у Србији.

Ово је значајно за џудо спорт, јер је џудо базични спорт и помаже развоју свих антрополошких карактеристика човека, навео је он и додао да је ово значајно не само за развој деце већ и за превенцију насиља у школама.

Loading