ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Протокол о сардњи Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Музеја жртава геноцида

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и в.д директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић потписали су данас Протокол о сардњи ове две институције.
Министар Ружић истакао је да је важно да се баштини култура сећања.

Протокол о сарадњи Министарства и Музеја жртава геноцида биће основ да се кроз образовање не забораве страдања и страдалништво српског народа“, рекао је министар.

Он је објаснио да ће Музеј на основу овог протокола понудити ученицима и студентима, просветним и научним радницима, као и истраживачима бесплатан и неограничен приступ музејској, архивској, библиотечкој и аудио -визуелној грађи, као и бројне едукативне садржаје о истријским догађајима.

Министар је оценио да је од посебне важности што се овај Протокол потписује уочи обележавања 80. годишњице стрдања Крагујевачких ђака у Другом светском рату и додао да је недопустиво да се такве трагедије забораве.
В.д директор Музеја жртава геноцида Дејан Ристић казао је да је циљ да се грађа музеја стави на распологање свима у просветном систему.

И да понудимо образовне програма које овај Музеј геноцида већ реализује, али да они буду учесталији и да обухвате што већи број младих људи. Без добре сарадње са просветним системом плашим се да ми који радимо у установама културе не можемо да дамо пун допринос ономе што желимо. А то је обогаћивање и објективизација нашег знања“, рекао је он.

Ристић је навео да је Музеј жртава геноцида хронолошки покрива читав 20. век и да је један од националних музеја Републике Србије.

Loading