ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Протокол о пружању међусекторских услуга путем софтверског решења „Чувам те”

У Влади Србије данас је потписан Протокол о пружању међусекторских услуга путем софтверског решења „Чувам те”, у циљу заштите од злостављања, занемаривања, насиља и експлоатације деце.

Документ су потписали први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, министар здравља Златибор Лончар, министар за бригу о породици и демографију Радомир Дмитровић и директор Канцеларије за информационе технологије и електронску управу Михаило Јовановић.

Министар Ружић рекао је да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја континуирано учествовало у изради ове платформе, посебно у креирању садржаја платформе – информативног материјала, обука за ученике, родитеље, запослене у установама образовања и васпитања.

Ми смо већ обавестили све основне и средње школе, па и родитеље, о почетку рада ове платформе, шта све она садржи и како се користи, али су организоване и обуке за запослене, родитеље и ученике“, рекао је министар.

Како је навео, 20.858 запослених у установама образовања и васпитања похађало је обуке намењене запосленима,као и 1180 родитеља и 2044 ученика основних и средњих школа.

Наставићемо да континуирано пратимо и унапређујемо рад платформе и подстичемо установе образовања и васпитања да се у свом раду ослањају на садржаје платформе“, рекао је министар и истакао да је у борби против насиља важна синергија свих ресора.

Ово је прва национална платформа за превенцију и пријаву злостављања, занемаривања, насиља и експлоатације деце, која ће омогућити пријаву ових појава, као и едукацију свих учесника друштва – деце, ученика, родитеља и просветних радника.

Платформа по први пут повезује све надлежне институције за борбу против насиља, а користиће је запослени у државној управи и локалним самоуправама, при чему ће на овај начин бити омогућено да се свака пријава на нивоу читаве државе и сам ток њеног решавања прати на једном месту.

Loading