ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Споразум Министарства одбране и Министарства просвете, науке и технолошког развоја

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић и потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић потписали су данас Споразум о организовању наградног конкурса „Наш војник – наш херојˮ за ученике основних школа.

Споразум, такође, предвиђа да ученици основих школа уз ђачку књижицу могу бесплатно посећивати војне музеје.

Министри Ружић и Стефаноћ потписују споразум

Министар Ружић је истакао да два министарства имају добру сарадњу када је у питању област образовања.

Уверен сам да ћемо управо у складу са ониме што и јесте интенција – да добијемо прегршт предивних радова, имати много слатких мука да се определимо ко ће бити лауреати или победници“, нагласио је Ружић.
Према његовим речима, циљ конкурса је да се деци приближе традиционалне вредности и промовише наша војска.

Важно је да сви грађани наше земље, од оних најмлађих, који су будућност наше Србије, до оних најстаријих, поштују војску наше државе, наравно, да поштују и заставу, грб и химну и то је један од начина да очувамо и да баштинимо свој идентитет и наш вредносни систем“, оценио је министар.

У периоду од 11. октобра до 11. новембра 2021. године, ученици свих основних школа на територији Републике Србије, од првог до осмог разреда, имаће прилику да радом на тему „Наш војник – наш херојˮ у једној од четири категорије – српски језик, ликовна култура, музичка култура и техника и технологија конкуришу за награде које је припремило Министарство одбране.
Министар Стефановић истакао је значај размишљања о омладини, као о будућности наше земље, и додао да сарадња два министарства већ постоји, али и намера да се она унапреди.

Ово је пројекат кроз који желимо да упознамо свако дете у нашој земљи са нашом славном историјом и са нашом традицијом. Све оно што можете да видите у нашим музејима, а да то не буде само још једна школска екскурзија у којој ћете проћи кроз неке просторије, већ да са родитељима можете да дођете и погледате због чега смо земља која има тако славну традицију и због чега у свету говоре подигнуте главе и са поштовањем када изговарају име Србије“, нагласио је Стефановић.

Према његовим речима, намера је да деца виде, не само оно што нуде музеји у иностранству, већ оно што им је на дохват руке у нашим музејима.

Министарство одбране има неколико, заиста, сјајних поставки, има спомен-собе у нашим јединицама, има овај диван Војни музеј, има Музеј ваздухопловства. И верујемо да наша деца треба да се упознају са оним што је у њима изложено. Зато желимо да уз ђачку књижицу имају бесплатан улазак. И верујем да ће овај споразум, који смо управо потписали, омогућити свој креативној деци да кроз наградни конкурс покажу како виде професију војника, која је једна од најплеменитијих професија у нашој земљи“, рекао је министар Стефановић.

Loading