ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан Споразум о продужењу рока важења Посебног колективног уговора за запослене у предшколским установама

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и председници репрезентативних синдиката потписали су данас  Споразум о продужењу рока важења Посебног колективног  уговора за запослене у установама предшколског васпитања и образовања чији је оснивач Република Србија, Аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе. Важење Посебног колективног уговора по овом Споразуму продужава се до 13. јула.

Министар Шарчевић је после потписивања Споразума у разговору са председницима репрезентативних синдиката указао на неопходност наставка сарадње како би се унапредио статус делатности предшколског васпитања и образовања који чини важан део јединственог образовног система у Србији.

Он је указао да квалитетно предшколско васпитање и образовање представља темељ за будуће образовање.

Споразум су потписали председница Самосталног синдикат предшколског васпитања и образовања Србије Босиљка Јовановић, председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић и председник Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ Томислав Живановић.

Представници синдиката истакли су значај потписивања овог Споразума, нарочито у околностима када се настављају разговори са Министарством око дефинисања текста новог Посебног колективног уговора.

Председница Самосталног синдикатa предшколског васпитања и образовања Србије Босиљка Јовановић оценила је да је велики посао и пред синдикатима и пред Министарством. Она је оценила да је предшколско васпитање и образовање прва и основна карика у образовању.

Председник ГСПРС „Независност“ Томислав Живановић је рекао да  је много тога урађено у области предшколског образовања и додао да у тренутку када је постао председник синдиката није постојао ни закон који регулише ову област. Он је изразио уверење да ће када је реч о новом ПКУ „посао бити реализован на добробит целокупног предшколског образовања на територији Србије.

Циљ је да помогнемо и решимо неке практичне ствари када је реч о запосленима у предшколским установама, казао је он.

Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић навела је да је данашње потписивање Споразума веома значајно и да очекује да ће у наредна два месеца бити нађено најбоље решење за запослене у предшколском васпитању и образовању.

Loading