ЋИРИЛИЦА | LATINICA

Потписан споразум са Македонијом о сарадњи у области образовања, науке и технологије

Министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Срђан Вербић и министар образовања и науке Македоније Абдилаћим Адеми потписали су у понедељак, 16. фебруара у Скопљу Споразум о сарадњи две државе у области образовања, науке и технологије.

Споразум је потписан током посете делегације Србије Скопљу, где је одржана заједничка седница влада Србије и Македоније и низ билатералних сусрета са највишим македонским званичницима.

У споразуму који су потписали Вербић и Адеми се наводи да ће Србија и Македонија сваке године, по принципу реципроцитета, понудити одређени број стипендија за додипломске, последипломске и докторске студије, као и одређен број месеци студијског боравка младих истраживача на основу претходно објављених конкурса.

Споразумом се такође предвиђа да ће обе стране подстицати непосредну сарадњу образовних установа, размену професора и размену искустава о реформама система образовања. Предвиђено је

успостављање сарадње на плану укључивања деце са посебним образовним потребама. Уговорне стране ће, по принципу реципроцитета, подстицати узајамно изучавање језика и књижевности.

Србија и Македонија ће подстицати рад на заједничким научно-истраживачким и развојним и иновационим пројектима, заједничку сарадњу у мултилатералним и регионалним програмима и пројектима, размену истраживача и експерата, затим заједничко коришћење или размену опреме и материјала потребних за остваривање сарадње и бројне друге форме научно-технолошке сарадње.

Текст овог споразума ствара правни оквир за развијање билатералне сарадње у области образовања, науке и технологије између Србије и Македоније и истовремено потврђује спремност двеју страна да ту сарадњу подржавају и унапређују.

Loading